©  EPA-EFE

Rusland beschuldigt VS dat het “beelden uit Boetsja bestelde en roept VN-Veiligheidsraad bijeen

Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om zich uit te spreken over de gebeurtenissen in Boetsja. Het regime van Poetin spreekt van een “provocatie” door Oekraïne, dat Rusland beschuldigt van oorlogsmisdaden. Nog volgens de Russen heeft de VS de beelden besteld om de reputatie van het land te schaden.

gjsBron: BELGA

“In het licht van de hatelijke provocatie door Oekraïense radicalen in Boetsja, heeft Rusland opgeroepen tot een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op 4 april”, tweette de Russische plaatsvervangende ambassadeur bij de VN Dmitry Poliansky. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag de Russische leiders beschuldigd van marteling en moord nadat massagraven met honderden lichamen waren ontdekt in Boetsja, in de buurt van Kiev. 

Moskou ontkent

Moskou ontkende burgers te hebben gedood. Het Russische ministerie van Defensie zei dat de beelden van de dode lichamen “een nieuwe productie van het Kievse regime voor de westerde media” zijn.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris hekelde alvast de vraag van Rusland om de VN-Veiligheidsraad bijeen te roepen. “Rusland neemt zijn toevlucht tot hetzelfde scenario als met de Krim en Aleppo: gedwongen om het onverdedigbare te verdedigen, roepen ze de VN-Veiligheidsraad bij elkaar. Zo kunnen ze hun verontwaardiging veinzen en verantwoording eisen”, aldus het hoofd van het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling op Twitter.

Besteld door VS

Even later zei Maria Zakharova, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de gruwelijke beelden uit Boetsja besteld zijn door de VS als onderdeel van een plan om Rusland te beschuldigen. “Wie zijn de meesters van de provocatie? De VS en de NAVO natuurlijk”, zei ze. “De verontwaardiging vanuit het Westen na het zien van die beelden is deel van een plan om de reputatie van Rusland te beschadigen. Het lijkt me dat alle meningen al gegeven werden in de eerste minuten nadat de beelden opgedoken waren, en dat laat geen twijfel over wie dit verhaal besteld heeft.”

Nog volgens de Russische autoriteiten zijn de beelden die overal opduiken vanuit Boetsja een “provocatie met als doel de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland te doen falen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer