©  Christophe De Muynck

HBvL brengt interactieve reconstructie parachutemoord op Podcastfestival

Oostende -

Het eerste Podcastfestival van onze zusterkrant De Standaard in Oostende was een schot in de roos met 3.550 bezoekers. Ook Het Belang van Limburg was van de partij, met een interactieve reconstructie van de ‘Van Moord tot Verdict’-podcast over de parachutemoord.

Kato Poelmans/Alizée Bours

De Ridderzaal in het Kursaal in Oostende stroomde zaterdagavond goed vol voor de reconstructie van de parachutemoord. HBvL-journalisten en podcastmakers Geert Op ’t Eynde en Kato Poelmans leidden de presentatie in goede banen én hadden een special guest meegenomen: Nico Cilissen, erecommissaris van de Federale Gerechtelijke Politie van Tongeren en de man die de parachutemoord oploste. De podcastmakers vertelden in detail hoe de afleveringen tot stand kwamen, en kregen achteraf heel wat vragen uit het publiek. Van “kwam de echtgenoot van slachtoffer Els Van Doren dan niet in het vizier van de speurders?” tot “hoe ging de politie om met alle soms negatieve commentaren?”. En dat leverde een boeiend gesprek op tussen publiek, podcastmakers en special guest.

 ©  rr

Uiteraard waren er nog veel meer podcastmakers aanwezig. Zo gaven ook Pedro Elias, AudioCollectief Schik en de Amerikaanse podcastmaker Brian Reed (bekend van S-Town en The Trojan Horse Affair) een presentatie. Ook waren er live podcastopnames, onder meer van de makers van de populaire podcast De Volksjury, waar het drummen was om de zaal binnen te raken. Vrijdag, op de eerste dag van het festival, waren er ook al workshops voor beginnende podcasters, naast panels en masterclasses voor professionele podcastmakers.

Tijdens een van de debatten zaterdag was er bovendien goed nieuws voor de Vlaamse podcastwereld. Koen Verwee, de CEO van Mediahuis België (het mediabedrijf achter onder meer Het Belang van Limburg) lanceerde er het idee van een “Streamz voor audio”. Er ligt nog geen uitgewerkt plan op tafel, benadrukte Verwee, maar er lopen wel degelijk gesprekken met VRT over zo’n Vlaams podcastplatform. Ook DPG Media (het moederbedrijf van onder andere HLN en VTM) toonde tijdens het festival interesse, al zit het bedrijf momenteel nog niet mee aan tafel.

Het Belang van Limburg had ook een stand op het Podcastfestival, waar er naar onze podcasts geluisterd kon worden. ©  Christophe De Muynck

Oorkondes

Zaterdagavond werden ook de eerste Vlaamse podcastprijzen (in 6 categorieën) uitgereikt. En daarbij viel Mediahuis verschillende keren in de prijzen. Dit zijn de winnaars van ‘De Oorkondes’:

  • Inzicht: Fichebak
  • Talk: Zwijgen is geen optie
  • Cultuur: Mercury Mysteries (Mediahuis)
  • Story: Topdokters: patiënt Pedro (Mediahuis)
  • Nieuws: Complot tegen de waarheid (Mediahuis)
  • Publieksprijs: De volksjury

Daarnaast kreeg Xander De Rycke een Lifetime Achievement Award.

Benieuwd naar onze podcast over de Parachutemoord? Beluister hier alle afleveringen:

Deel 1: De crash in de Lijsterstraat

 

Deel 2: Een dubbele driehoeksverhouding

 

Deel 3: Lust en dodelijke jaloezie

 

Deel 4: Naar assisen zonder één bewijs

 

Deel 5: Deed ze het of deed ze het niet?

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer