©  AFP

President Sri Lanka roept noodtoestand uit na gewelddadig protest aan zijn privéwoning

De Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege grootschalig protest tegen de diepe economische crisis waarin de eilandstaat verkeert. De noodtoestand geeft de president, de politie en het leger uitgebreidere veiligheidsbevoegdheden, bijvoorbeeld om demonstranten op te pakken.

jvhBron: BELGA

Rajapaksa kondigde de noodtoestand zaterdag af naar aanleiding van een demonstratie voor zijn private residentie, op 14 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Colombo. Die begon donderdagavond en werd al snel gewelddadig. Demonstraten gooiden met stenen naar de politie en staken vijf wagens in brand, waarna de politie traangas inzette. Meer dan 30 demonstranten en zeker 24 politieagenten raakten gewond, 53 mensen werden opgepakt.

Ook dit weekend staan nog verschillende demonstraties gepland over het hele land. Sri Lanka kampt met een diepe economische crisis, die gepaard gaat met forse inflatie en tekorten aan voedsel en brandstof. De eilandstaat heeft de hulp ingeroepen van China, India en het Internationaal Monetair Fonds.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer