©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gedrogeerde man in weide brengt politie op spoor van drugslabo’s

Leopoldsburg/Oudsbergen -

In de Hasseltse rechtbank zijn vrijdag celstraffen van vier tot acht jaar gevorderd voor zes verdachten die betrokken waren bij de uitbouw van drugslabo’s in Leopoldsburg en Oudsbergen. De bal ging aan het rollen nadat de politie in een weide een man aantrof die rook naar synthetische drugs.

Geert Houben

In augustus 2020 ging politiezone Kempenland over tot actie. Sinds eind 2019 hielden ze het labo in de Kampagnestraat in Leopoldsburg in de gaten. Eerder had de politie een man uit een weiland geplukt die zwaar onder invloed was van drugs en rook naar synthetische drugs. Na verder onderzoek kwam de politie uit bij stallingen aan een woning in een landelijke omgeving. Er hing een synthetische geur waarna een huiszoeking volgde. Uit de stallingen kwamen twee mannen, twintigers uit Weert en Hamont-Achel, die net drugs aan het koken waren. Ze waarschuwden om eerst de installatie te mogen stil leggen om erger te voorkomen. Bij nazicht bleken ze er XTC en PMK, een aanmaakstof, te produceren. Ook troffen de agenten er de onderverhuurder aan. Hij huurde de loods voor 275 euro per maand, maar kreeg er nu 3.000 euro voor zodat de drugsproductie er kon plaatsvinden.

Intimidatie en winstmaximalisatie

Via het track-and-tracesysteem van een gehuurde Renault en het uitpluizen van het telefonieverkeer konden de speurders de verdachten in beeld brengen. Het was via die weg dat ook een productieplaats voor het zeer verslavende crystal meth in Oudsbergen in beeld kwam. Een huiszoeking bij de veertiger leverde geen labo op, wel sporen dat er in een recent verleden geproduceerd was. Dat de verdachte in 2005 betrokken was bij de opzet van een XTC-labo speelde evenmin in zijn voordeel. De procureur had het over zeer ernstige feiten. “Alles moest wijken voor winstmaximalisatie en gemakkelijk geldgewin. Het afval dumpten ze via een pomp in een put. Elk had zijn rol: iemand ging op zoek naar een locatie, er waren laboranten, organisatoren … Ze waren zelfs niet vies van intimidatie. Niet iedereen durfde volledige verklaringen af te leggen.”

Verbeurdverklaring: 1,5 miljoen euro

Voor de 46-jarige spilfiguur uit Kinrooi vorderde het parket 8 jaar cel en 24.000 euro boete. De laboranten moeten vrezen voor 5 en 6 jaar cel en boetes van 16.000 en 20.000 euro. De onderverhuurder van de loods hangt 4 jaar cel en 12.000 euro boete boven het hoofd. Voor een 63-jarige Lommelaar, die een coördinerende rol had, is 5 jaar cel en 16.000 euro boete gevraagd. De Oudsbergenaar hangt gezien zijn strafrechtelijk verleden zes jaar cel en 20.000 euro boete boven het hoofd. De procureur wees erop dat de productie in Leopoldsburg al twee jaar bezig was waardoor de bende een aanzienlijke opbrengst moest hebben. Er is de verbeurdverklaring van een vermogensvoordeel van 1,5 miljoen euro gevraagd. De verdediging komt volgende week aan bod. Ze zullen onder meer aanhalen dat de huiszoeking en de telefoniegegevens op een onwettige manier verkregen zijn.