©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Laatste coronamaatregelen opgeheven in Zwitserland

De laatste beperkingen wegens de coronapandemie zijn vrijdag opgeheven in Zwitserland. Het is niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in het openbaar vervoer, de Zwitserse app voor contacttracering is gedeactiveerd en zelfisolatie bij een besmetting is niet langer verplicht.

Bron: BELGA

Midden januari had de Zwitserse regering al de meeste andere coronamaatregelen die nog van kracht waren - zoals de coronapas en mondmaskers buiten het openbaar vervoer - stopgezet. Ze verwees eerder naar de hoge mate van immuniteit in de bevolking en de stabiele situatie in de ziekenhuizen als reden voor de versoepelingen.

De regering zegt wel “verhoogde waakzaamheid” aan de dag te zullen leggen tot de lente van 2023. Bestaande structuren voor het uitvoeren van tests en vaccinaties kunnen snel weer geactiveerd worden, luidt het. Daarnaast kunnen kantons zelf beslissen om toch nog strengere maatregelen te hanteren.

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss liet donderdagavond alvast weten dat ze de mondmaskerverplichting op zijn vluchten geleidelijk aan zou beginnen af te bouwen, zowel voor passagiers als bemanningsleden. Op vluchten naar landen waar de verplichting nog geldt, moeten mensen het mondmasker wel dragen, benadrukte het bedrijf.

Meer over Zwitserland

Aangeboden door onze partners