Deze meting van de luchtkwaliteit wordt gebruikt als referentie voor het geval het stort toch weer opgestart zou worden. © Chris Nelis

Al twee jaar geen afval gestort, nu volgt onderzoek naar luchtkwaliteit aan Remo-stort

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Het onderzoeksbureau Eurofins gaat de luchtkwaliteit in en rond het Remo-stort in Houthalen-Helchteren meten. Het is een soort nulmeting als referentie voor het geval het stort weer geëxploiteerd wordt en er weer geuroverlast ontstaat.

Het Remo-stort wordt nu al bijna twee jaar niet meer gebruikt om afval te storten. Recent nog gaf de auditeur van de Raad van State Vlaams minister Zuhal Demir gelijk in haar beslissing om geen vergunning toe te kennen voor de uitbreiding van het Remo-stort. Die beslissing nam ze onder meer omdat er jaarlijks 300.000 ton afval gestort wordt dat niet gerecycleerd of verbrand kan worden en omdat buurtbewoners in Houthalen-Helchteren en in Heusden-Zolder aanhoudend kampten met geurhinder. Omdat de buurt vreest dat ze jarenlang kwalijke stoffen heeft ingeademd, wordt er al langer aangedrongen op een gezondheidsonderzoek. Dat wordt gevoerd onder leiding van de Leuvense prof Jan Tytgat. Vorig jaar werd al aangekondigd dat in het kader van dat onderzoek luchtmetingen worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Het heeft enige vertraging opgelopen, maar inmiddels is er een bureau gevonden dat bereid is om die klus te klaren.  

Onderzoeksstrategie

“In eerste instantie zal het bedrijf gesprekken voeren met onze milieuambtenaren om de plaatsen te bepalen waar de metingen worden uitgevoerd”, zegt burgemeester Alain Yzermans. “Er zal dan ook meteen een onderzoeksstrategie uitgewerkt worden. We gaan hierin ook verder afstemmen met onze buurgemeente Heusden-Zolder en met de betrokken bewoners. De metingen zullen in twee fases verlopen. Een eerste verwachten we tegen eind mei en een tweede in de zomer. Aan de hand van die gegevens maakt professor Tytgat een risico-evaluatie. Omdat het stort nu al bijna twee jaar inactief is, kan al die informatie gebruikt worden als een nulmeting. Als een referentie zeg maar. Als het stort opnieuw in gebruik genomen zou worden, dan laten we nieuwe metingen uitvoeren en vergelijken we die met de resultaten van de nulmeting.” (cn)

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio