© ZB

Van nummerplaten herkennen tot mensen identificeren: Heusden-Zolder plaats proefopstelling camera’s

Heusden-Zolder -

Maandagnamiddag werd aan de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder gewerkt aan de plaatsing van een proefopstelling van camera’s. Op drie verschillende plaatsen aan de Koolmijnlaan ter hoogte van de Kleuterweg en de Waterleidingstraat zullen tot en met donderdag de camera’s actief werken.

De camera’s zijn onderdeel van een proefproject om meer sociale veiligheid en verkeersveiligheid op de Koolmijnlaan te creëren. Het is een initiatief van het gemeentebestuur, samen met de lokale politie en S-Lim (Smart Limburg Region). “Het gaat om een grootschalig bewakingsplan voor de Koolmijnlaan”, aldus burgemeester Mario Borremans (GOED). “Hiermee investeren we in een aangenaam en veilig winkelcentrum Cité, onder meer na de verschillende feiten die hier hebben plaatsgevonden tijdens oudejaarsnacht. We willen met de camera’s preventief de Koolmijnlaan in zijn geheel in kaart brengen. De resultaten worden geanalyseerd en verwerkt. Daarna beslissen we waar er vaste camera’s kunnen worden opgesteld. De camera’s zijn een afschrikkingsmiddel tegen overlast, en daarnaast dienen ze als een grote hulp bij de handhaving om bewijzen te verzamelen als het toch misloopt.”

Identificatie

Jonny Geusens, productmanager bij S-Lim: “We hebben vandaag in opdracht van het gemeentebestuur van Heusden-Zolder de cameraboxen geplaatst. De camera’s gaan het hele gebied ter hoogte van de Kleuterweg de komende dagen in kaart brengen. Op basis van die beelden zal het gemeentebestuur dan samen met de politie bepalen wat ze structureel uit de beelden halen op het vlak van veiligheidsoplossingen of mobiliteitsoplossingen. Met de camera’s kan je ook mensen identificeren, nummerplaten herkennen of foutparkeerders spotten. We gaan de komende dagen filmen en daarna worden de beelden overhandigd aan het gemeentebestuur. We zullen hen ook adviseren. In april zijn de resultaten beschikbaar.”

Veiligheid

De camera’s worden alvast positief onthaald door de lokale ondernemers in de buurt. Cemal en Fatma, uitbaters van Nutsland, vinden de proefopstelling een goed idee. “De camera’s zullen zorgen voor meer veiligheid. Zeker tijdens de winter wanneer het snel donker is en tijdens de nieuwjaarsfeesten. Tijdens oudejaarsnacht is het hier supergevaarlijk. We hopen wel dat de vaste camera’s niet pal voor onze winkel komen te staan. Voor de testperiode is dat geen probleem.”

Voor Attila Tercan, uitbater van café Bosporus in Heusden-cité, mochten de vaste camera’s er al staan. “Eindelijk dat er werk wordt gemaakt van het probleem op de Koolmijnlaan, dit is een goed initiatief van het gemeentebestuur. Het bewijst dat ze ermee bezig zijn.” (zb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer