Archiefbeeld. ©  Tom Palmaers

Zonhovenaar (55) dumpt bijna 32.000 kilo drugsafval: 5 jaar cel en 40.000 euro boete

Bocholt/Lanaken/Lummen/Zonhoven -

Een Zonhovenaar (55) moet 5 jaar naar de cel voor het vervaardigen van MDMA en PMK. De man werd betrapt door de dumping van twee opleggers in Lummen en Bocholt met vaten vol chemisch afval.

Shauni Deferm

Op 17 april 2019 deelde het VTM-opsporingsprogramma FAROEK camerabeelden van een donkere Range Rover en een vrachtwagen op de Ringlaan in Lummen. Volgens de speurders waren zij betrokken bij feiten die zich twee maanden eerder, op 7 februari, afspeelden. Toen werd er een achtergelaten gestolen oplegger met tientallen vaten vol MDMA en PMK teruggevonden op de pechstrook. Het ging om 19.289 kilogram drugsafval.

De vrachtwagen kon volgens de procureur gelinkt worden aan de 55-jarige Zonhovenaar. De Range Rover was volgens de aanklager dan weer van een 55-jarige Lanakenaar. De Lanakenaar verklaarde eerst dat hij een zogenaamde Roemeense trucker achtervolgde om hem te waarschuwen voor een defect achterlicht. Pas na een DNA-match op de hendel van de oplegger, gaf hij toe dat zijn Zonhovense vriend hem had gevraagd om te helpen om de oplegger af te koppelen en achter te laten naast de weg.

12.550 kilo afval

De procureur linkte de Zonhovenaar verder ook aan een dumping van vaten op 18 oktober 2019 op een terrein in Bocholt. De postbode ontdekte in de Veldstraat 436 witte plastic vaten, verspreid over de weg. Enkele vaten waren gescheurd waardoor er meteen een indringende geur kon waargenomen worden. Uit stalen bleek al snel dat het ook hier ging om de dumping van grondstoffen van een PMK- en MDMA-labo. In totaal ging het om 12.550 kilogram afval.

Ook een 59-jarige werknemer van het bedrijf dat eigenaar was van de truck waarmee de vijftiger zich verplaatste, werd bij het dossier betrokken. “Maar die man heeft er echt niéts mee te maken”, zo beklemtoonde de Zonhovenaar. Omdat er niet voldoende bewijs was voor zijn rol, kreeg de man dan ook de vrijspraak.

De 55-jarige Zonhovenaar moet voor 5 jaar naar de gevangenis voor de vervaardiging van MDMA, PMK en de diefstal van de oplegger. Hij krijgt ook een geldboete van 40.000 euro. Zijn Lanakense kompaan krijgt dan weer 3 jaar cel en een geldboete van 8.000 euro.