©  Tom Palmaers

Drugsvriendjes gijzelen 16-jarige nadat moeder zijn cannabis afneemt: 36 maanden cel

Pelt/Lommel -

Vier jongeren tussen 18 en 22 jaar zijn in Hasselt veroordeeld voor het gijzelen en afranselen van een 16-jarige. Dat was het gevolg van een openstaande drugsschuld van 130 euro. De tiener moest drugs voor het kwartet verkopen, maar zijn mama had de cannabis afgenomen.

De feiten speelden zich af op 10 oktober vorig jaar. Het slachtoffer moest in Lommel in een wagen stappen, waarna ze de rekening zouden vereffenen in een appartement aan de Jeugdlaan in Pelt. Toen bleek dat zijn mama de cannabis had afgenomen, moest de jongen rake klappen incasseren en kreeg hij een mes op de keel gezet. Hij moest de drugs verkopen in opdracht van het gezelschap.

Ondanks dat ze zijn gsm hadden afgenomen, wist het slachtoffer de politie te verwittigen. Bij aankomst van de agenten zetten de jongeren het op een lopen. In het pand troffen de speurders onder meer 53 joints en andere sporen aan die erop wezen dat de locatie dienst deed als dealplek. Met de hulp van een achtergelaten identiteitskaart en vingerafdrukken werd een naam op de betichten gekleefd.  

Jeugdrechtbank

De hoofdrolspeler is eveneens een 16-jarige. Hij verblijft in een jeugdinstelling en zal zich moeten verantwoorden voor de jeugdrechtbank. De tiener liet zich omringen met enkele vrienden. Een 20-jarige Lommelaar kreeg met 36 maanden cel en 8.000 euro boete, waarvan telkens de helft met uitstel, de zwaarste straf. De jongeman is bekend bij justitie. Om van het uitstel te kunnen genieten moet hij actief op zoek gaan naar werk, het drugsmilieu vermijden en een behandeling voor zijn drugsverslaving volgen.

Voor een Lommelaar (19), Bocholtenaar (20) en een Nederlander (22) had de rechter straffen in petto van drie jaar cel met deels uitstel tot 8 maanden cel met volledig uitstel. Het slachtoffer en zijn familie kregen een vergoeding van ruim 4.000 euro toegekend. (geho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer