©  AFP

Taliban verbieden nieuwsuitzendingen van BBC en Voice of America

De taliban hebben de Britse nieuwszender BBC en de Amerikaanse nieuwszender Voice of America (VOA) verboden nieuws uit te zenden dat bestemd is voor Afghaanse media.

Bron: BELGA

De BBC meldde zondag dat hun uitzendingen in het Perzisch, Oezbeeks en Pashtu uit de lucht zijn gehaald in Afghanistan. De taliban zouden lokale partners van de BBC ook bevolen hebben om de internationale omroepen uit de ether te halen.

In een verklaring dringt de Britse omroep er bij de taliban op aan het besluit terug te draaien. Volgens de omroep wordt nieuws van de BBC wekelijks door zo’n zes miljoen Afghanen gevolgd.

Ook nieuws van VOA wordt sinds zondag niet meer uitgezonden in Afghanistan. Volgens een functionaris van de taliban zou VOA op cultureel en politiek gebied tegenstrijdig zijn met het beleid van de regering.

Sinds de taliban vorig jaar de macht overnamen zijn veel Afghaanse journalisten uit het land gevlucht. Meerdere mediabedrijven werden bovendien opgeheven, voornamelijk als gevolg van economische problemen. Veel journalisten die hun werkzaamheden wel doorzetten werden opgepakt of gemarteld.

)

Meer over Taliban

Aangeboden door onze partners