©  luc daelemans

GEPROEFD. Verse vis en zeevruchten in Hasseltse foodhal Markeat

Enkele maanden geleden opende in Hasselt de eerste foodhall. Met de allerlaatste plek ingevuld is Markeat nu compleet. In De Viskraam brengt chef Tam Huynh de ideale mix tussen lekkere verse vis en zeevruchten, showcooking en foodsharing.

Kizzy van Horne

Eén van de allereerste foodconcepten die in Markeat opende, was De Loempiakraam. Chef Tam Huynh vult nu ook de laatste plek in. “Mijn roots liggen in Vietnam, vandaar De Loempiakraam en de Aziatische gerechten. Maar ik ben zelf een zeer groot visliefhebber. Naast de burgers, pizza, het Aziatische eten en de taartjes van Mieke Bakt was vis de ontbrekende schakel in Markeat”, zegt hij. Tam Huynh is de zoon van een visser. “Mijn vader was matroos op een boot. Elke week stond er vis bij ons op tafel: gegrild, gebakken of gefrituurd. De verse visgerechten die we vroeger thuis aten, breng ik naar Markeat”, legt hij uit. “We zitten hier in een foodhall, waar mensen plaats nemen aan een tafeltje tussen de verschillende kraampjes. Daarom wilde ik ook voor extra beleving zorgen. Op de bakplaat beleven de bezoekers een stukje showcooking. Je kunt zelfs plaatsnemen aan de chef’s table en bij ons aan de bakplaat komen zitten. Zo zie je in onze open keuken hoe alles klaargemaakt wordt.”

 

 ©  luc daelemans

Tijd om de proef op de som te nemen. Ik ben fan van een goed bereide, huisgemaakte garnaalkroket. Daar starten we mee. Ze worden mooi op een bord geserveerd en afgewerkt met verse garnalen. De garnaalkroketten zijn lekker romig, zonder dat ze te zwaar zijn, en goed van smaak. Daarna bestel ik de kibbeling van zalm: een aanrader van de chef. Kibbeling van kabeljauw of witte vis zie je wel vaker, maar kibbeling van zalm vind je maar zelden op de kaart. Mijn tafelgenoot kiest voor de traditionele Fish & Chips, altijd lekker. Chef Tam serveert niet zomaar frietjes, maar wel gekrulde kruidige frietjes. Het is eens iets anders. Zowel de stukjes witvis van de Fish & Chips als de zalm worden in een huisbereid bierbeslag met Stella van het vat gemaakt, en daarna gefrituurd. Het bier in het beslag maakt de korst luchtig, smakelijk en lekker krokant. Bij kibbeling heb je vaak het risico dat de korst zompig, vettig en veel te zwaar is. Dat was hier allesbehalve het geval. Ik ben meteen fan van deze krokante korst. Kibbeling valt sowieso door de gefrituurde korst altijd al wat zwaarder, dus hebben we na deze gerechten ons buikje vol. We komen zeker nog eens terug om de chef aan de bakplaat aan het werk te zien.

 

 ©  luc daelemans

Waarom hier eten?

1. Voor de uitgebreide keuze aan verse vis: van gamba’s tot kabeljauw, van garnaalkroketten tot kibbeling en zelfs kreeft en oesters.

2. Aan de chef’s table zie je live hoe chef Tam gamba’s en andere vis klaarmaakt. Het wordt op de bakplaat voor je neus gebakken.

3. De Viskraam maakt deel uit van de foodhall Markeat. Heeft je tafelgezelschap zin in iets anders, geen probleem! Er zijn nog verschillende andere shops. Ook is er een bar met een grote keuze aan drank.

Praktisch
Adres?
Raamstraat 9 in Hasselt
Openingsuren?
Dagelijks van 12 tot 21 uur, zondag gesloten.

Meer over Goesting Eten en drinken

Aangeboden door onze partners

Niet te missen