© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Toeternietoe blaast na 25 jaar gelukkig nog steeds fout

Hasselt -

De Hasseltse sfeer- en ambianceband Toeternietoe werd vorige week uitvoerig gehuldigd voor haar 25-jarig bestaan. Met veel getoeter begaf het voltallig gezelschap zich van café ’t Stadhuis naar de ontvangstzaal van het gouvernementsgebouw, waar ze opgewacht werden door schepen El Ouakili en ere-gouverneur Reynders.

Chretien Paesen

In 1997 roerde het in de carnavalsgroep De Muzikale Clowns. Vader Carlo Muysers en zonen Tom en Koen wilden een eigen harmonietje opstarten. Buiten henzelf waren er geen muzikanten en instrumenten waren ook al niet voorhanden. Na een warme oproep in de plaatselijke bladen kregen ze blaas- en slaginstrumenten en boden zich enkele liefhebbers-muzikanten aan. Het werd tijd voor de eerste repetitie. Men zocht en vond een dirigent om het boeltje te leiden. Nadat de eerste tonen geblazen werden, gaf hij er echter de brui aan: hopeloos, omdat de muzikanten geen noot konden lezen.

Carlo bedacht een cijfernotering die onder de notenbalk geschreven werd. Die cijfertjes maakten de blazers duidelijk welke pistons er al dan niet ingedrukt moesten worden. Het werkte en het werkt vandaag nog steeds. Carlo werd en is nog altijd tot Toeternietoe-dirigent gebombardeerd.

1.100 optredens

Huidig voorzitter Guy Van Baelen doorliep de luchtige geschiedenis van Toeternietoe en haalde enkele gekruide anekdotes uit de oude doos. Zo trad Toeternietoe ooit op in het Antwerpse Sportpaleis met als enig publiek... de WC-dame. Maar in Nederland, Berlijn, Munchen en zelfs in Italië bliezen ze de mussen uit de bomen. Toeternietoe bracht zelfs een naaktkalender uit als teken van ultiem zelfvertrouwen. Toeternietoe is nog steeds een vaste waarde bij carnaval en tal van feestelijkheden. De vrolijke groep heeft ondertussen meer dan 1.100 optredens op haar naam staan en ze zijn nog lang niet uitgeblazen.

Schepen Habib El Ouakili huldigde namens de stad Hasselt de stichters van Toeternietoe. Hij spelde hen de gepaste medailles op en overhandigde plechtig de oorkondes. Daarbij verklapte de schepen dat de stad een zitbank schenkt aan Toeternietoe. In juni wordt die geplaatst. De plek wordt tijdig bekendgemaakt. In de marge vertelde voorzitter Van Baelen nog dat binnenkort de beslissing over het zomerfestival genomen zal worden. Uit zijn bewoording valt af te leiden dat we op woensdagavonden van de grote vakantie opnieuw ambiance mogen verwachten maar bevestigen wil hij nog niet.

https://www.toeternietoe.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer