© Carla Reynaerts

© Carla Reynaerts

© Carla Reynaerts

© Carla Reynaerts

© Carla Reynaerts

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Landense coronaslachtoffers herdacht bij indrukwekkend monument

Landen -

Net twee jaar na de eerste lockdown werd op 20 maart in het natuurgebied De Beemden een troostplek ingehuldigd ter nagedachtenis van de 325 overledenen in Landen - velen door corona - waarvan het afscheid niet verliep zoals we wilden.

Carla Reynaerts

De zuilen vormen een open ruimte in een non-open ruimte, want het heeft geen dak en geen muren en werd vervaardigd uit gerecycleerd hout. De stad Landen werkte hiervoor samen met plaatselijke kunstenaars.

Sarah Dhont zorgde voor de constructie en installatie. Wilfried Roosen gaf aan de zuilen een boodschap met vijf woorden uit smeedwerk: praten, verwerken, geloven, luisteren en genezen. De eerste letter van elk woord werd uit verschillende lagen vervaardigd om duidelijk te maken dat alle lagen van de bevolking werden getroffen. De brute afwerking van de andere letters toont aan hoe agressief de pandemie ook was.

Schrijver Kobe Lecompte schreef de tekst voor het totaalpakket aan de slachtoffers. Vanaf het kunstwerk heb je zicht op het woonzorgcentrum, het kasteel Oleyck en de watertoren. Het werk is een ode aan alle slachtoffers, een plek om even stil te staan, een plek om even tot rust te komen, maar ook een plek om te verbinden.

Aangeboden door onze partners