©  BELGA

KRC Genk-hooligans bekogelen politie met molotovcocktails, vuurwerk en straatmeubilair

Genk -

Na de Limburgse derby tussen KRC Genk en STVV is het zondagavond tot een zware confrontatie gekomen tussen de politie en een honderdtal gewapende Genk-hooligans. De politie werd bekogeld met molotovcocktails en Bengaals vuurwerk. Eén politieman raakte gewond.

Na de wedstrijd verzamelde de harde kern van Genk-supporters aan het clubhuis Italo Belga in de Paul Trazensterstraat in Zwartberg. Toen de supportersbussen van STVV aan het stadion vertrokken onder politiebegeleiding, trok een honderdtal supporters van Genk richting het afrittencomplex waar ze zouden passeren. De meeste van hen waren gemaskerd en gewapend met onder meer stokken en buizen. De politie kon echter een rechtstreekse confrontatie en aanval op de bussen vermijden.

LEES OOK. Uitzinnige taferelen bij STVV na derbyzege: “Kan de bus geen ommetje maken?”

De politie dreef de kerngroep uiteen, ondersteund door agenten te paard en een sproeiwagen. Daarop werd de politie bekogeld met molotovcocktails, Bengaals vuurwerk en voorwerpen zoals balken, stokken, flessen, onderdelen van een openbaar speeltuintje en ander straatmeubilair. De hooligans vielen meermaals opnieuw aan. Eén hoofdinspecteur raakte gewond aan zijn oor na een knal vlak langs zijn hoofd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is minstens een week arbeidsongeschikt.

De politie kon uiteindelijk de openbare orde herstellen. In overleg met het parket Limburg is de politie Carma een onderzoek gestart om de relschoppers te identificeren. Daarvoor worden onder meer videobeelden bekeken.

“Onaanvaardbaar”

“We hebben nog geen details over wat er zich zondag heeft afgespeeld”, reageert KRC Genk-woordvoerder Peter Morren. “We gaan in overleg met de politie bekijken wat er precies gebeurd is en om wie het gaat. Daarna zullen we bekijken welke maatregelen we intern zullen nemen.”

Ook Genks burgemeester Wim Dries (CD&V) wil samenzitten met de politie en KRC Genk om te kijken hoe dit soort incidenten vermeden kan worden. “Want voetbalgeweld is onaanvaardbaar. Ik steun de supporters van KRC Genk, maar voetbal moet ook een feest blijven. En je zo tegen de politie keren, kan gewoon niet. Zeker niet met molotovcocktails en in een woonwijk. Een paar maanden geleden gebeurde hetzelfde ook al in Waterschei. Daarom bekijken we met de politie en KRC Genk hoe we dit kunnen aanpakken.”

LEES OOK. ANALYSE. “Dit dreigt een gitzwart seizoen te worden voor KRC Genk”

siol

Aangeboden door onze partners