Linter zet campagne op om Oekraïense vluchtelingen op te vangen

Zoutleeuw -

Sinds de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne worden er overal steunacties opgezet om vluchtende Oekraïners op te vangen. Ook in de gemeente Linter lopen er sensibiliseringscampagnes om mensen op te roepen ruimte vrij te maken voor de aankomende vluchtelingenstroom.

Arno Bollaers

Volgens de Verenigde Naties zijn al 500.000 Oekraïners hun land ontvlucht. De Europese Unie houdt rekening met een mogelijke 7 miljoen vluchtelingen indien de oorlog aan zou slepen. Oekraïense vluchtelingen die naar België komen, zullen opgevangen worden bij gezinnen die zich hiervoor kandidaat stellen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) lanceerde hiervoor al een campagne onder de naam #plekvrij.

Fruitboeren

In Linter is de gemeente volop bezig met het op poten zetten van een sensibiliseringscampagne voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Zo worden inwoners die kamers over hebben opgeroepen om dit te melden aan de gemeente. Zij verwerken deze info en geven deze door aan het staatssecretariaat. Volgens burgemeester Marc Wijnants is er al heel wat respons op de nieuwe campagne. “Vanmiddag meldde onze algemeen directeur dat er al verschillende gezinnen en families bereid zijn een slaapplek aan te bieden aan zij die het nodig hebben”, aldus Wijnants.

De gemeente roept tegelijk ook fruitboeren op om de verblijven van hun plukkers beschikbaar te stellen aangezien deze hier nu nog niet aanwezig zijn. Naast de campagne voor opvang van de Oekraïense vluchtelingen loopt er ook een oproep om speelgoed in te zamelen voor de gevluchte kinderen. Hiervoor zullen vrijwilligers paraat staan in ontmoetingscentrum De Linde op woensdagvoormiddag en vrijdagnamiddag.

Racisme

Tegelijk was het op 1 maart internationale dag voor vrouwen met kleur. Deze dag werd dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gelijkheid van deze vrouwen die blijven gediscrimineerd worden. Zelfs Oekraïense vluchtelingen blijven er niet van gespaard. Op sociale media getuigen mensen van kleur over hoe ze aan de Oekraïense grens met Polen racistisch behandeld worden. In Linter doen ze hier niet aan mee. “Iedereen die langs de grensposten komt, wordt grondig gecontroleerd of zij wel degelijk de status van vluchteling verdienen”, zegt burgemeester Wijnants. Iedereen die deze status krijgt, verdient een gelijke behandeling.”

Aangeboden door onze partners