© Tom Palmaers

Limburgers zetten acties op poten voor Oekraïners: “Indrukwekkend wat er in korte tijd gerealiseerd is”

Hoeselt/Lummen/Tienen/Leopoldsburg -

Medicijnen, pampers, blikvoeding, dekens … In heel Limburg worden spullen ingezameld voor de mensen in Oekraïne. “De zoon van mijn vrouw woont in Oekraïne en we maken ons grote zorgen.”

Sanne Deferme

Medisch materiaal in Hoeselt

Bij het perenkweekbedrijf van Lizette Smeets (64) in Hoeselt verblijven een twaalftal Oekraïners. “Het zijn vooral mannen die hier werkzaam zijn in de bouw”, vertelt ze. “Ze logeren wel bij ons, maar werken voor een aannemer.” Ze heeft een nauw contact met haar logés. “Het grijpt mij heel erg aan wat daar gebeurt. Vier mannen zijn al vrijwillig teruggekeerd om te gaan vechten voor hun land. Een van hen heeft zelfs nog een bandage om zijn arm. Sommigen zijn naar Polen afgereisd om hun vrouw en kinderen te halen. Anderen rijden dan weer naar daar om materiaal te brengen. Maar velen zijn van plan om nadien nog terug te keren om te gaan vechten.”

Lizette en haar man besloten de mannen een hart onder de riem te steken door materiaal in te zamelen. “Er is vooral nood aan medisch materiaal. Denk aan pijnstillers, spuiten, materiaal voor wondverzorging ...”

Woensdagnamiddag vertrokken enkele Oekraïners met een busje naar de Oekraïense grens. “Maar omdat we al zoveel spullen ingezameld hebben, wil mijn man zelf ook nog narijden. Hij zoekt daarvoor nog een busje van 3,5 ton.”

Het koppel schakelde ook de hulp van burgemeester Werner Raskin in. “Het is echt indrukwekkend wat er in korte tijd op poten is gezet”, zegt Raskin. “Mensen brengen massaal spullen, en ook apothekers hebben veel materiaal geschonken. Mijn vrouw is thuisverpleegkundige en heeft ook materiaal ingezameld met collega’s.”

Materiaal kan gebracht worden naar St.-Hubertusstraat 40, Hoeselt. Wie een bestelwagen van 3,5 ton ter beschikking heeft, mag bellen naar Lizette: 0472 26 04 48.

Lizette en haar man besloten de mannen een hart onder de riem te steken door materiaal in te zamelen. ©  Tom Palmaers

Draagzakken in Lummen

Draagconsulente Iris Caethoven in Lummen zamelt draagzakken voor baby’s in. “Het idee komt van de Belgische beroepsvereniging, die de handen in elkaar sloeg met die van Nederland”, zegt ze. “Het Roemeense draagmerk Isara had besloten om draagzakken uit hun stock te doneren. Daarop zijn mensen in heel Europa hetzelfde beginnen doen. Wij zamelen ze op een aantal punten in en sturen ze rechtstreeks naar Isara, die ze verdeelt aan de Oekraïense grens.”

Nochtans is er geen rechtstreekse vraag naar draagzakken. “Maar in het verleden werden ze ook uitgedeeld aan Griekse vluchtelingen en toen waren de mensen heel dankbaar. Die mensen zijn vaak snel moeten vertrekken en hebben vlug wat spullen meegenomen. Met een draagzak hebben vrouwen hun handen vrij voor andere kinderen of om spullen te dragen. En het is voor de hechting en de veiligheid ook belangrijk dat een kindje dicht bij de mama is.”

Op 24 uur tijd kreeg Iris al twintig draagzakken. “Bij collega’s in andere provincies zijn het er nog meer. We vragen vooral ergonomische draagzakken, maar op dit moment is alles beter dan niks.”

Draagzakken kunnen ingeleverd worden onder de carport van Iris, Oudestraat 22, Lummen.

Iris zamelt draagdoeken in. “Zo hebben vrouwen hun handen vrij voor andere kinderen of om spullen te dragen.” ©  Karel Hemerijckx

Babyspullen in Tienen

De Poolse Katarzyna Bielan (32) uit Landen organiseert samen met haar zussen een inzamelactie in Tienen. “Het raakt mij enorm wat daar aan de hand is”, zegt ze. “Ik heb zelf twee kindjes die hier een heel mooi leven hebben, met een dak boven hun hoofd en eten. Via een andere steunactie in Polen vernam ik dat Oekraïense baby’s twee dagen dezelfde pampers moeten dragen. Ik ben dan op zoek gegaan naar een actie in mijn buurt, maar vond niets. Dus heb ik de vzw Sztab Pomocy Belgia gecontacteerd om te vragen of ik voor hun actie spullen in kon zamelen. Wij verzamelen nu materiaal in Tienen. Van blikvoeding, EHBO-kisten en verbanden tot speelgoed en babyproducten. Zondag brengen we die naar de Poolse school in Leuven, van waar ze vervolgens naar de vzw in Etterbeek gaan. De vzw brengt de spullen naar de Pools-Oekraïense grens.”

Katarzyna heeft zelf nog familie in Polen. “Maar zij wonen wel ver van de Oekraïense grens. Toch zijn we bang voor hen. We helpen waar we kunnen. Ik krijg zoveel steun van overal, dat had ik niet verwacht. In moeilijke tijden kunnen we toch allemaal samenwerken, ondanks religie of huidskleur. Ik kan wel huilen, zoveel doet dat met mij.”

Spullen kunnen gebracht worden naar Slachthuisstraat 66, Tienen.

De Poolse Katarzyna Bielan (32) uit Landen organiseert samen met haar zussen een inzamelactie in Tienen. ©  Boumediene Belbachir

Dekens in Leopoldsburg

In Leopoldsburg starten Jef Camps en Jelle Mellebeek woensdag met een inzamelactie. “Bij de overstromingen in Wallonië afgelopen zomer hebben we ook van alles ingezameld en dat was een groot succes”, zegt Jef. “Dus willen we dat ook voor Oekraïne doen. Ik ken Jelle via mijn werk als stukadoor en weet dat zijn vrouw afkomstig is uit Oekraïne, dus zo heb ik hem ook bij de actie betrokken.”

Jelles vrouw Galina (46) woont drie jaar in België, ze trouwden twee jaar geleden. “Maar haar 26-jarige zoon woont nog met zijn vriendin en stiefzoon in Kiev”, zegt Jelle. “Enkele dagen geleden hebben ze besloten om Kiev te verlaten. Ze proberen nu richting de Poolse grens te gaan, maar alles is daar geblokkeerd. Galina’s zoon helpt daar nu vluchtelingen door voedsel uit te delen. Hij wil het land niet ontvluchten, maar wij maken ons wel grote zorgen. Ook mijn vrouw wilde eerst naar daar vertrekken, maar dat heb ik gelukkig uit haar hoofd kunnen praten. Oekraïners zijn heel patriottisch.”

Jelle en Jef zamelen onder meer dekens, medisch materiaal, conserven, pampers en vochtige babydoekjes in. “Die worden afhankelijk van de hoeveelheden verstuurd via de Oekraïense vereniging in Genk of de ambassade in Brussel.”

Spullen kunnen vanaf woensdag om 17 uur gebracht worden naar Kerkhovenweg 250, Leopoldsburg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners