België stuurt nog extra wapens naar Oekraïne: 5.000 machinegeweren en 200 antitankwapens

België stuurt nog extra wapens naar Oekraïne. Premier Alexander De Croo (Open VLD) had het zondag over 5.000 machinegeweren - in plaats van de eerder aangekondigde 2.000 geweren -  en 200 antitankwapens.

mtmBron: BELGA

Zaterdag raakte bekend dat ons land 2.000 machinegeweren gaat leveren aan het Oekraïense leger en 3.800 ton brandstof zal sturen, om de Oekraïense troepen te bevoorraden. Bovendien vertrekken ook 300 militairen naar Roemenië, in het kader van een beschermings- en ontradingsmissie op het NAVO-grondgebied.

Premier De Croo had zaterdagavond nog een gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. “Hij klonk heel strijdvaardig”, vond de eerste minister. “Hij geeft aan dat zijn troepen zeer gemotiveerd zijn, maar vraagt ook bijkomende militaire steun om zijn land de mogelijkheid te bieden zichzelf te verdedigen.”

En ons land gaat zijn steun aan Oekraïne dan ook opvoeren. De premier had het zondag over 5.000 machinegeweren en 200 antitankwapens. Het gaat om standaardmateriaal - instructeurs horen er niet bij - dat ervoor moet zorgen dat het Oekraïense leger zich beter kan verdedigen. De vier F-16’s die momenteel actief zijn in de Baltische staten, zullen ook een groter actiedomein krijgen.

Eerder op de dag raakte ook al bekend dat ons land zijn luchtruim afsluit voor Russische vliegtuigen. En dan zijn er natuurlijk nog de internationale, economische sancties tegen Rusland. De premier had het over ingrepen die de Russische economie volledig isoleren van de rest van de wereld. “Als de beurzen morgen openen, gaan die een zeer grote impact hebben”, verwacht De Croo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners