Snel een stoeltje reserveren: dit zijn de tien toppers op Limburgse podia dit voorjaar

Wim Helsen. Metejoor. Tom Van Dyck én Bruno Vanden Broecke, samen. Er is dit voorjaar weer heel wat om van te smullen in de culturele centra. Wij doorbladerden voor jou alle programmaboekjes en selecteerden de lekkerste snoepjes.

Klassiek: hit in kerkmuziek

Stabat Mater van Pergolesi is een klassieke hit die steevast hoog staat in de Klara Top 100. Amaryllis Dieltiens en Clint van de Linde (foto) zingen het met Capriola di Gioia in Hasselt. In Alden Biesen zijn er twee uitvoeringen van het Bach Academie Baroque Ensemble. En Scherzi Musicali brengen het in Maasmechelen. (agr)

Stabat Mater, diverse uitvoeringen, op 19/3 cc Sint-Quintinuskathedraal Hasselt, op 9 en 10/4 Alden Biesen en op 24/2 Sint-Pieterskerk Leut. Info: www.ccha.be, www.eventbrite.be, www.ccmaasmechelen.be

Familie: dat kan tellen

Het Krokusfestival in cijfers. De 25ste editie duurt 9 dagen met 200 workshops, expo’s en theater voor kinderen en families. Van de 31 optredende gezelschappen komen er 12 uit het buitenland met producties die hier nooit eerder te zien waren. Er zijn ook 7 premières van eigen bodem, waaronder De grote zwarte vogel (6+) van WithWit. (agr)

Krokusfestival, van 23/2 tot 3/3 Cultuurcentrum en andere locaties in Hasselt. Info: www.krokusfestival.be

Expo: een uurtje kunst

Topwerken van Belgische schilders bewonderen met muziek op de achtergrond en aan de hand van verhalen van BV’s. Na twee succesedities in Mechelen brengen de broers Joost en Hans Bourlon Het Kunstuur naar Hasselt. Er zal o.a. Het hanengevecht te zien zijn, een verdwenen doek van Emile Claus uit 1882 dat recent werd teruggevonden in een kasteel in Waregem. (agr)

Het Kunstuur, vanaf 3 april, oude stadhuis Hasselt. Info: www.hetkunstuur.com

Theater: zwijgende broers

Tom Van Dyck en Bruno Vanden Broecke zijn karig met info over de tragikomedie waarin ze broers spelen: “We willen enkel een dringende vraag stellen.” Op de affiche van de voorstelling staat het kunstwerk Genetic genious van Koen Vanmechelen. (agr)

Zwijg!, Tom Van Dyck & Bruno Vanden Broecke, op 23/3 De Velinx Tongeren, op 27/3 cc Houthalen-Helchteren, op 7/4 De Kimpel Bilzen, op 4/5 Adelberg Lommel, op 5/5 cc Lanaken en op 20/5 Muze Heusden-Zolder. Info: www.dekempvader.be

Concert: twee keer Metejoor

Onlangs stond Metejoor op de eerste en op de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop. Zijn jongste single Dat is wat mijn mama zei haalde zijn vorige Ze meent het in. Dat zegt veel over de populariteit van Joris Van Rossem, om zijn echte naam eens te noemen. Op zijn nieuwe tournee langs de grote zalen van Vlaanderen houdt hij twee keer halt in Hasselt. (agr)

Metejoor, op 6 en 7/5, Trixxo Theater in Hasselt. Info: www.trixxo-theater.be

Cabaret: apenstreken van Wim Helsen

Wat heeft de wereld nodig? Wat heeft de mens nodig? Wim Helsen stelt eenvoudige vragen om er ingewikkelde antwoorden op te geven. De voornaamste vraag is echter: waar vinden we nog een kaartje? (agr)

Niet mijn apen, niet mijn circus, Wim Helsen, op 16/2 De Zeepziederij Bree (uitverkocht), op 9 en 10/3 C-mine Genk (uitverkocht), op 18/3 De Adelberg Lommel (uitverkocht), op 23/3 cc Maasmechelen en op 16/5 Theater aan het Vrijthof Maastricht. Info: www.wimhelsen.be

Familie: maak je lekker vuil

Vuil spel wordt een namiddag vrolijke vetzakkerij. Trek kleren aan die tegen een vlek kunnen en kom je lekker vuil maken in workshops waar je aan zeepkarren sleutelt of met afval kookt. In een vuile voorstelling volg je de tocht van een puddinkje in je lijf. Alles eindigt met een vreetfeest waar je spaghetti met je handen eet. Een avontuur voor smeerpoetsen vanaf vier jaar. (agr)

Vuil spel, op 6/3 van 13 tot 18 uur, C-mine Genk. Info: www.c-mine.be

Concert: elke pianotoets telt

Omdat een klavier 88 toetsen telt, is de 88ste dag van het jaar de internationale pianodag. Hier wordt dat een heus festival. Eliane Rodrigues en dochter Nina Smeets laten je dansen op de ritmes van Bernstein en Gershwin. Julien Libeer staat twee keer op de affiche, naast pakweg Stijn Kolacny en Steiger & Glass Museum. Anne Teresa De Keersmaeker danst Bachs Goldbergvariaties, live uitgevoerd door Pavel Kolesnikov. (agr)

Piano Day(s), van 25 tot 29/3, cc Hasselt. Info: www.ccha.be

Theater: meer dan één Antigone

Deze twee theatercollectieven begonnen bij Sofokles, maar kwamen terecht in een lawine van Antigone-bewerkingen. Zij is in de loop van der jaren heel divers neergezet, van vrouwenrechtenactivist tot terrorist. Een mozaïekvoorstelling met zinsneden uit verschillende adaptaties en andere teksten. (agr)

Anatomie Antigone, De Roovers & Theatercollectief Herman, op 3/3 Muze Heusden-Zolder, op 25/3 C-mine Genk en op 31/3 cc Maasmechelen. Info: www.deroovers.be

Familie: ze voelt zich misbegrepen

Het internationaal NIE Theatre zet ernstige thema’s op een lichtvoetige, maar geloofwaardige manier neer. Dit is de Belgische première van een voorstelling over niet begrepen worden, maar ook over vriendschap en de mogelijkheid het weer goed te maken. Ingeborg Larsen speelt in het Noors en het Engels, Helder Deploige in het Nederlands. (agr)

The girl with the ugly face / Het mooie lelijke meisje (6+), NIE Theatre, op 25/2 om 19.30 uur, Nieuwe Zaal Hasselt. Info: www.denieuwezaal.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer