Uit onderzoek blijkt dat een op drie padelterreinen onbetaald wordt gebruikt. Kim Clijsters wil daar komaf mee maken, aan de hand van Pablo: een bewakingssysteem met gezichtsherkenning. ©  BELGA

Clijsters is niet bang van privacywaakhond: “Gezichtsherkenning bij padel kan perfect”

Bree -

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) wil Kim Clijsters interpelleren over de beveiliging van haar padelclub aan de hand een toegangssysteem met gezichtsherkenning. Maar Kim is zeker van haar stuk: “Ons systeem is juridisch volstrekt in orde.”

Bron: BELGA

LEES OOK. Kim Clijsters gaat padelsjoemelaars bij de kraag vatten via gezichtsherkenning

De gezichtsherkenning gebeurt via het aanmeldingssysteem Pablo. Alleen wie bij Pablo geregistreerd is, krijgt nog toegang tot de padelterreinen. Ben je niet geregistreerd en ga je toch het terrein op, dan vraagt Pablo via de speakers om je alsnog aan te melden. Bij het negeren van die melding word je gefilmd. Aan de hand van die beelden kan de club verdere stappen nemen. Bedoeling is om het aantal ‘zwartspelers’ te verminderen. Dertig procent van de padelspelers betaalt immers niet voor het gebruik van het terrein.

Zonhovenaar Brahim Boulbahaiem, ondernemer en fervent padelspeler, ontwikkelde het systeem voor toegangscontrole via gezichts- of ID-herkenning. Het werd woensdag voorgesteld. In de Kim Clijsters Academy in Bree worden vier pleinen met een Pablo-totem uitgerust.

Boete

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) wil nu weten hoe het systeem precies werkt. Als het in strijd is met de Europese privacyregels (GDPR), dan dreigt een boete. Maar zo ver is het nog niet.

Volgens Brahim Boulbahaiem is er geen vuiltje aan de lucht. “Pablo is volledig in regel is met de wetgeving. Er is ook een Privacy Impact Assessment gebeurd”, aldus de Limburgse ondernemer.

“Die risicoanalyse is verplicht”, zegt David Stevens voorzitter van de GBA. “We hebben de Kim Clijsters Sports & Health Club een brief gestuurd om ons gewoon even uit te leggen hoe de gegevens van de camera’s worden verwerkt. De inzet moet proportioneel zijn. Wat gebeurt er met de beelden die van mensen worden gemaakt, zonder dat die daar toestemming voor hebben gegeven? We reageren ook maar alleen omdat onze aandacht door het persbericht getriggerd is. Doen we dat niet, dan lopen we het risico op alsmaar verdergaande initiatieven onder het motto: ‘Als die dat mag, dan mag ik dat ook.’ De surveillancemaatschappij is niet veraf. Er zijn miljoenen camera’s in omloop. Iedereen heeft er een op zak. Het is onze taak om ervoor te waken dat er geen misbruik is.”

“Alle vertrouwen”

“We hebben momenteel nog geen brief ontvangen”, zegt Brahim Boulbahaiem. “We hebben via de pers vernomen, dat de GBA vragen heeft. Zodra we kennis hebben genomen van de inhoud van de brief zullen we een overleg inplannen met de GBA. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hun bezorgdheden kunnen wegnemen.”

Op de website van de GBA staan de regels over het gebruik van bewakingscamera’s goed uitgelegd. Zo is het verboden om te filmen buiten je eigen terrein. Ook het maken van beelden waarop de straat of de tuin van de buren te zien is, is niet toegelaten. Het gebruik van bewakingscamera’s moet ook duidelijk worden aangegeven aan de hand van pictogrammen.

Meer over Kim Clijsters

Aangeboden door onze partners