Fabeltjeskrant-quote ‘oogjes dicht’ krijgt plek in Van Dale

De uitdrukking ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ uit het kinderprogramma De Fabeltjeskrant krijgt een plekje in de Dikke Van Dale. Dat meldde hoofdredacteur Ton den Boon in het Nederlandse radioprogramma Volgspot. ‘De uitdrukking wordt inmiddels op zo’n brede manier gebruikt dat het beschreven hoort te worden in het woordenboek’, stelt hij.

Bron: BELGA

Meneer de Uil, het hoofdpersonage van De Fabeltjeskrant, sloot elke aflevering af met de frase. ‘Je merkt dat het inmiddels op meerdere manieren wordt gebruikt’, aldus Den Boon. ‘Het is nog steeds een wens voor het slapen gaan, soms als je lang televisie gekeken hebt. Maar het wordt ook op een andere, cynische manier gebruikt: om aan te geven dat mensen hun ogen willen sluiten voor misstanden, corruptie of omkoping.’

‘Oogjes dicht, snaveltjes toe’ is niet de eerste uitdrukking uit De Fabeltjeskrant die in de Van Dale belandt. Het woord ‘appelig’, waarmee Stoffel de Schildpad uitdrukte dat hij zich loom en lusteloos voelde, heeft al een plekje verworven. En ook de term ‘kijkbuiskinderen’, waarmee Meneer de Uil de jonge kijkers aansprak, wordt na een halve eeuw nog steeds zoveel gebruikt dat het een plek in de Van Dale verwierf.

Tussen 1968 en 1992 zijn meer dan 1600 afleveringen van de kinderserie gemaakt. Het programma werd in 2005 uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderprogramma aller tijden. Recent kreeg ook de frase ‘Don’t mention the war’ uit de Britse hitserie Fawlty Towers een plek in de Van Dale, omdat deze uitdrukking na een halve eeuw nog steeds veelvuldig in de Nederlandse taal wordt gebezigd.

Eerder dit jaar werd het citaat ‘Don’t mention the war’, uit de sitcom Fawlty towers, opgenomen in de Van Dale.

Meer over Taal

Aangeboden door onze partners