©  BELGA

 

Van Gucht: “Piek van besmettingen is bereikt, maar vijfde golf is nog niet voorbij”

De piek van het aantal besmettingen in de vijfde golf van het coronavirus ligt achter ons. Het hoogtepunt lag op maandag 24 januari.

em, blg

Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd op het wekelijkse persmoment van het Nationaal Crisiscentrum. Het totaal aantal besmettingen is op een week tijd dan wel met twintig procent gedaald, maar "voorzichtheid blijft geboden", waarschuwt Van Gucht. “De piek van de besmettingen van de vijfde golf ligt achter ons. Het aantal is flink gedaald, maar de vijfde golf is zeker nog niet gaan liggen. De vijfde golf is nog niet voorbij.”

Afgelopen week waren er bijna 32.000 positieve tests per dag, op weekbasis. De piek van de vijfde golf lag uiteindelijk op maandag 24 jan, toen werden er zo’n 76.000 besmettingen geregistreerd. Het hoogste weekgemiddelde per dag lag een dag later, op 25 januari, met 52.327 besmettingen.

Daling besmettingen onderwijs ingezet

De besmettingen dalen het hardst onder jongeren en hun ouders, de 30- en 40-plussers. Ook in het onderwijs is volgens Van Gucht de daling ingezet. Onder ouderen stijgt het aantal besmettingen: bij 80-plussers zelfs met zo’n 23 procent. Ook op de werkplek stijgt het aantal positieve testresultaten "fel". Van Gucht benadrukt dan ook dat "thuiswerken indien mogelijk" het uitgangspunt blijft.

Tussen 25 en 31 januari werden elke dag gemiddeld 41.757 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een daling met 20 procent ten opzichte van de voorgaande week. In diezelfde periode werden per dag gemiddeld ruim 107.000 tests afgenomen, waarvan er 44,8 procent positief waren.

Het aantal doden is op diezelfde zeven dagen wel nog gestegen. Elke dag overleden gemiddeld 33 mensen aan de gevolgen van covid-19.

Belgische ziekenhuizen

In de week van 28 januari tot en met 3 februari werden dagelijks gemiddeld 364,7 patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen als gevolg van covid-19. Dat is nog een stijging met 5 procent, maar de toename lijkt wel te vertragen. In totaal liggen op dit moment 4.239 mensen (+15 pct) met een coronabesmetting in de ziekenhuizen, van wie 431 op de afdeling intensieve zorg (+20 pct).

Het reproductiegetal gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames blijft licht zakken. Het staat vrijdag op 1,03, donderdag was het nog 1,05. Bij een cijfer onder 1 verliest de epidemie aan kracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer