Van Tony Coonen tot Propere Handen: Limburgse speurders recupereerden ruim 20 miljoen euro

Hasselt -

De federale gerechtelijke politie (fgp) Limburg heeft in 2021 voor meer dan 20 miljoen euro gerecupereerd aan onder meer vastgoed, wagens, cash en peperdure horloges afkomstig uit de georganiseerde criminaliteit. Dat is een record.

Phillip Pergens

20.428.860 euro. Dat is het exacte bedrag dat de speurders van de fgp Limburg vorig jaar konden recupereren bij onderzoeken binnen de wereld van de georganiseerde criminaliteit. Een jaar eerder was dat nog 16,5 miljoen euro. Recordcijfers dus, in een jaar dat vooral de Limburgse onderzoeken naar financiële fraude de nationale pers haalden. Daarbij waren de val van De Voorzorg-topman Tony Coonen en het voetbaldossier Propere Handen de uitschieters.

Het onderzoek naar het gesjoemel bij De Voorzorg Limburg nam liefst 2.700 manuren in beslag. Dat leidde tot 19 arrestaties. CEO Coonen zou zich samen met enkele andere kopstukken binnen de organisatie verrijkt hebben via verschillende vormen van oplichting. Zo zou hij frauduleuze projecten opgestart hebben met een makelaarsbureau en bouwpromotoren en liet hij daarbij voor een groot bedrag privé-uitgaven factureren op naam van het bedrijf. Er werd voor een totale waarde van ruim 2,8 miljoen aan inbeslagnames verricht.

De zaak Propere Handen overstijgt dat bedrag ruim met - enkel voor de inbeslagnames al - een waarde van 11 miljoen euro sinds de opstart van het dossier in 2018. Van die 11 miljoen werd 4.950.000 euro vorig jaar in beslag genomen. Het Limburgse onderzoek eiste veel capaciteit van de federale gerechtelijke politie - liefst 37.000 manuren - maar leidde wel tot een grote kuis in het nationale profvoetbal.

Ook het oprollen van een zwendel met geleasde sportwagens en spookbedrijven door twee Turkse bendes in Heusden-Zolder en Beringen leverde een aardige som op. Er werd voor een waarde van bijna 10,5 miljoen euro in beslag genomen. De speurders deelden met achttien arrestaties bovendien een mokerslag uit aan de groep criminelen die met luxegoederen als dure auto’s en horloges een grote aantrekkingskracht uitoefenden op de jongeren in de Turkse gemeenschap.

36 wagens en woningen

De verschillende dossiers van de afdeling financieel-economische criminaliteit van de fgp leidden tot de inbeslagname van in totaal 36 voertuigen (waarvan de duurste 142.000 euro waard is), horloges ter waarde van meer dan 1,6 miljoen euro (met een exemplaar van 250.000 euro als uitschieter) en meer dan 7 miljoen euro aan geld. Van dat geld passeerde 1 miljoen cash langs de geldtelmachine van de fgp. De rest werd op bankrekeningen gevonden. Voorts werden 36 huizen onder bewarend beslag gesteld. Hierdoor kan de eigenaar het vastgoed niet verkopen of wegschenken, maar hij of zij mag het wel nog gebruiken.

Er werden ook heel wat peperdure horloges in beslag genomen.  ©  REUTERS

De Limburgse speurders konden zelf nog eens 672.000 euro aan verborgen kapitaal van veroordeelde criminelen recupereren via de strafuitvoeringsonderzoeken.

En naast de inbeslagnames in Propere Handen, levert het dossier onrechtstreeks nog eens 42 miljoen euro op voor de Belgische schatkist. Dit als gevolg van de RSZ-aanpassing die de regering doorvoerde naar aanleiding van de operatie in het profvoetbal.

Voorts kon de fiscus op basis van de Limburgse onderzoeken bijkomende taxaties doorvoeren die ruim 18 miljoen euro extra opleverden. Dat brengt de globale som van gerecupeerd geld zelfs op zo’n 80 miljoen euro.

1 miljoen berichten

In 2021 startte de fgp 106 financieel-economische dossiers op een totaal van 265 nieuwe onderzoeken. Het financieel onderzoek staat daarmee wel pas op plaats drie. Zo ging vorig jaar nog altijd het meeste werk naar drugsdossiers. Er werden 34 nieuwe onderzoeken opgestart die gepaard gingen met 54 aanhoudingen. In vijf grootschalige dossiers werd de invoer van 35 tot 40 ton cocaïne onderzocht terwijl de afgelopen twee jaar 25 ton coke in beslag werd genomen. Dat de speurders erin slaagden gegevens uit de beveiligde Encrochat- en SKY-telefoons te onderscheppen, heeft de onderzoeken een extra boost gegeven. In heel België werden ruim 1 miljoen berichten onderschept. Het zorgde in Limburg voor onder meer de opstart van zes nieuwe witwasonderzoeken.

Dat de speurders erin slaagden gegevens uit de beveiligde Encrochat- en SKY-telefoons te onderscheppen, heeft de onderzoeken een extra boost gegeven. ©  Rob Engelaar

Vuurwapens

Ook de onderzoeken naar criminaliteit tegen personen eisten vorig jaar veel aandacht. Er werden 47 dossiers opgestart en 20 aanhoudingen verricht. Zo was er bijvoorbeeld het dossier Costa rond een groot cocaïnetransport. Onderzoek bracht aan het licht dat de drugscriminelen zich ook bezighielden met onderhandse leningen aan woekerintresten waarbij ze niet terugdeinsden voor verbaal én fysiek geweld. De bijkomende onderzoeksdaden leidden naar vijf gevallen van afpersing en witwas. Eén van de verdachten genoot als invalide van een maandelijkse uitkering die niet strookte met zijn ‘patsergedrag’ van grote uitgaven en uiterlijk vertoon. Op 1 maart 2021 werden drie huiszoekingen uitgevoerd in Dilsen-Stokkem en Lommel. De fgp arresteerde de verdachte bij wie ze thuis meerdere vuurwapens, goud, grote geldsommen, twee auto’s en cocaïne vonden. In een verborgen ruimte in de woning stootten ze nog eens op een lading cocaïne, cash en een vuurwapen.

Litouwers en Range Rovers

Tot slot stonden ook rondtrekkende dievenbendes in de belangstelling. Zo werd een Range Rover-bende ontmaskerd. Het spoor leidde naar een loods in Ronse waar de speurders acht gestolen SUV’s aantroffen, maar ook vuurwapens, kogelwerende vesten, politie-armbanden, zwaailichten en een jammer. Dat is een stoorzender die mobiel telefoon- en internetverkeer plaatselijk onmogelijk maakt. Zes personen werden gearresteerd. Zes Litouwers staan dan weer op het punt om uitgeleverd te worden aan hun thuisland nadat een van hen in juni 2021 op heterdaad betrapt werd in Genk. De verdachte leidde de fgp naar een groep die meerdere feiten in het hele land pleegde en waarvan de daders ook in Nederland en Duitsland toesloegen.

Vorig jaar werd een Range Rover-bende ontmaskerd. Het spoor leidde naar een loods in Ronse waar de speurders acht gestolen SUV’s aantroffen. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer