©  INBO

Vorig jaar minder aanvallen door Limburgse wolven

Hasselt -

In 2021 werden per gevestigde wolf in Limburg minder aanvallen op vee vastgesteld. Toch werden er meer schadevergoedingen uitbetaald, voor een bedrag van 21.044 euro. In 2020 was dat nog 19.546 euro.

Mireille Maes

In het kerngebied van de wolvenroedel in Limburg zien we sinds het najaar van 2021 minder wolvenaanvallen dan in dezelfde periode in 2020”, zegt Andy Pieters, kabinetschef van Vlaams natuurminister Zuhal Demir. Het gaat voor alle duidelijkheid om minder schadegevallen per gevestigde wolf in Limburg. In 2020 doodden de twee volwassen wolven tijdens 40 aanvallen 97 dieren. In 2021 werden 4.33 volwassen wolven geteld (de jaarlingen worden niet volledig meegeteld, nvdr.). Samen hadden ze 49 aanvallen op de teller, waarbij ze 124 dieren doodden. “Per wolf is er een daling van 19.5 aanvallen naar 11.3, en van 48.5 slachtoffers naar 28.6 als we 2020 met 2021 vergelijken”, zegt Koen Van Muylem, woordvoerder bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

 ©  roger dreesen

Het verminderde aantal wolvenaanvallen in onze provincie heeft volgens kabinetschef Pieters te maken met meerdere factoren. “De roedel zit nu al enkele jaren in het gebied en kent dit zeer goed. Hierdoor kunnen ze efficiënter jagen. Bovendien is er nu ook sprake van een volwaardige roedel met een ouder paar, de twee nog levende jongen van vorig jaar en de jongen van dit jaar. Hierdoor is er een beter samenwerkingsverband en kunnen ze dus efficiënter jagen op wilde prooien. De wolfwerende maatregelen in het gebied zorgen er mogelijk ook voor dat wolven die al eens een schok hebben gekregen, terughoudender zijn om beschermd vee aan te vallen.” Pieters wijst er echter op dat op basis van cijfers van slechts twee jaar geen trends af te leiden vallen.

LEES MEER. Meer subsidies voor wolfwerende middelen zodat veehouders toch gaan omheinen.

 ©  INBO

Zwervers

Ondanks het lagere aantal wolvenaanvallen in Limburg werden er toch meer schadevergoedingen betaald. Vorig jaar onderzocht de Vlaamse overheid 77 meldingen van doodgebeten dieren waarvan vermoed werd dat de wolf de dader was. 70 procent van die meldingen konden ook echt aan de wolf worden toegeschreven. In totaal werd in 2021 voor heel Vlaanderen al voor 32.514 euro aan vergoedingen uitbetaald. Dat cijfer is nog niet helemaal volledig, maar voorlopig gaat het om net geen 10.000 euro meer dan vorig jaar.

Dat hogere totaalbedrag heeft grotendeels te maken met zwervende wolven die naar de provincie Antwerpen trokken, wat daar leidde tot meer gemelde schadegevallen. “Op basis van DNA-analyses weten we dat er in december in Antwerpen zeker twee zwervende wolven zijn geweest. De mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het INBO volgen de situatie op de voet. Op basis van de door hen verzamelde data hopen we het gedrag van de wolven beter te kunnen voorspellen. Zo proberen we bijvoorbeeld te achterhalen of zwervers bepaalde geologische routes volgens.”

Uit de DNA-analyses blijkt ook dat in 17 procent van de gemelde schadegevallen de wolf met zekerheid niet de dader was, maar wel een hond of een andere aaseter zoals een vos.

Nationaal Park

Intussen duiken er ook meer waarnemingen op van wolven in het zuidelijk deel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Deze week nog in Neerharen. “We zijn er al langer zeker van dat er zo nu en dan een wolf in de regio Zutendaal, Opgrimbie en Lanaken rondzwerft. Alleen is er nog geen keihard bewijs”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf vzw. Hijzelf is ervan overtuigd dat de wolven die daar gezien zijn deel uitmaken van de Limburgse roedel. “De Noord-Limburgse wolven lopen tot daar. Net zoals er ook al eens eentje aan de Achelse kluis is gesignaleerd. In de winter hebben ze wat meer tijd om naar de uithoeken van hun uitgestrekt gebied te trekken. En op die manier zorgen ze er ook voor dat er geen tweede roedel in Limburg komt.”

LEES MEER. Autopsie moet uitwijzen of verdronken wolf de zoon van August en Noëlla is.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio