© RR 

Onze man krijgt smaak van buitenaards tripje ‘Rainbow Six’ niet echt te pakken

Hasselt -

Na ruim 20 jaar tactische kogelregens, maakt Rainbow Six een zijsprongetje naar een andere wereld. Eentje die onder de voet werd gelopen door buitenaards gespuis. Of we dat geweldig vinden? Niet echt.

Roel Damiaans

De Rainbow Six-franchise kan sinds 1998 liefhebbers van tactische shooters plezieren. De inmiddels rijkgevulde portfolio wordt nu aangevuld met Rainbow Six: Extraction. Dat is een spin-off van de erg populaire tactische shooter Rainbow Six Siege die in 2015 werd gelanceerd en zich in de afgelopen jaren ontwikkelde tot een geliefde esportstitel.

Variatie troef

Het voordeel (of het nadeel) van een spin-off is dat het alle kanten uit kan. In dit geval hebben de makers ervoor gekozen om een team te laten samenwerken tegen een invasie van buitenaardse tegenstanders. Het is een nobele poging om de gameplay te verfrissen, maar het voelt wel als een tang op een varken. Rainbow Six staat al meer dan twee decennia synoniem voor tactisch geweld in realistische settings. De introductie van aliens - Archeaens genoemd - is voor ons een bruggetje te ver.

Er zijn meer dan tien verschillende vijandtypes die elk op hun eigen manier het driekoppige team proberen te dwarsbomen.  ©  RR

Wel goed is dat de nieuwe game veel spelelementen recycleert uit Rainbow Six Siege zoals het dichttimmeren van ramen of een locatie op voorhand bespioneren met drones. En dat oude bekenden weer als personage opduiken, elk met hun speciale trucjes. Denk aan een afleidingshologram of de optie om een hartslag door een muur te zien. Deze unieke voordelen combineren met snel en triggerhappy vuurwapengeweld, dat moet een driekoppig team in staat stellen om elke missietaak te volbrengen. Dat kunnen uiteenlopende klussen zijn zoals specimens verzamelen, nesten uitroeien of machines saboteren. Variatie genoeg.

Vreemde smaak

De makers hebben ook een systeem bedacht waarbij geen enkele sessie ooit hetzelfde zal zijn. Er zijn verschillende maps met variabele parameters die iedere speelbeurt anders maken, ruim 800 teamcombinaties, tientallen wapens en gadgets (van kogelschermen tot lijmbommen) om de Archeaens zo snel mogelijk uit te schakelen of terug te dringen. Het maakt van Rainbow Six Extraction een titel die op papier alles heeft om letterlijk en figuurlijk te knallen. Maar dat tripje naar buitenaardse vijanden, het blijft wat ons betreft toch te vreemd smaken.

 ©  RR

Rainbow Six Extraction is beschikbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One en PC.

Meer over PlayStation

Aangeboden door onze partners