©  BELGA

Italië wint eerste Mixed Relay op WK veldrijden, favoriet België pakt brons

Italië won de eerste Mixed Relay op het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville, voor de Verenigde Staten en topfavoriet België.

Werner Bourlez

Zeven ploegen stonden aan de start van het eerste WK Mixed Relay. Waarvan vijf landen, want om toch genoeg volk aan de start te hebben nam gastland de Verenigde Staten en buurland Canada deel met twee ploegen. De UCI had het zich wellicht anders voorgesteld. Donderdag beslisten ze al om de ploegen te verkleinen tot vier renners in plaats van zes. In de teams moesten twee profs zitten (een man en een vrouw), de andere twee renners moesten uit de U23 of junioren komen. Officieel was het ook een testevent, nog geen echt WK dus.

LEES OOK. Hoe Eli Iserbyt wereldkampioen wil worden: “We moeten Pidcock uit zijn kot lokken”

Daan Soete was de startrenner voor de Belgen en hij sloeg meteen een kloof. Met acht seconden voorsprong stuurde hij na één ronde belofte Kiona Crabbé op pad. De Verenigde Staten wisselden als tweede, Italië als derde. Tsjechë, met Michael Boros, pakte snel de leidersplaats over. Logisch, hij was de enige man in de tweede ronde. Maar door kettingproblemen stond hij een tijdje te voet. Italië, met eliterenster Silvia Persico nam over, maar het was toch Tsjechië dat als eerste kon wisselen, voor Italië, de Verenigde Staten en België (op dertig seconden).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alicia Franck had wat goed te maken en zette samen met Clara Honsiger de achtervolging in. Kristyna Zemanova hield echter stand voor Tsjechië en tikte als eerste aan voor de Verenigde Staten en Italië (Lucia Bramati). Franck loste af als vierde, op twintig seconden.

LEES OOK. Quinten Hermans: “Doet pijn als je iemand anders op dat vliegtuig ziet stappen”

Het moest dus gebeuren in de slotronde en die taak bij de Belgen was weggelegd voor belofte Niels Vandeputte. Italië (Davide Toneatti) en de VS (Scott Funston) reden weg van de 44-jarige Katerina Nash. Vandeputte kon Nash snel voorbijrijden en zette de achtervolging in op het leidersduo, waar Toneatti solo ging en zo de Italianen de zege bezorgden, voor de VS en België.

Meer over WK veldrijden

Aangeboden door onze partners