Vital Heynen: “Ik heb altijd al een vrouwenteam willen coachen.” ©  AP

Vital Heynen gaat voor het eerst als coach van vrouwenploeg aan de slag: “Ik hou wel van een uitdaging”

Vital Heynen (52) gaat voor het eerst in zijn carrière aan de slag bij een vrouwenploeg. De Maaseikenaar heeft de komende drie jaar de Duitse vrouwenploeg onder zijn hoede.

Jürgen SchrootenBron: BELGA

In september vorig jaar liep het contract van Heynen als bondscoach van Polen - met de wereldtitel in 2018 als absoluut hoogtepunt - af. De Maaseikenaar liet toen al verstaan dat hij graag eens een vrouwenploeg zou willen coachen. Dat moment is nu dus aangebroken.

“Ik heb drie dochters, die ongeveer dezelfde leeftijd hebben als de speelsters waarmee ik nu ga samenwerken. Daarnaast heb ik in een ver verleden in België al eens vrouwen in het beachvolleybal (Mouha, Van Breedam en Gielen, nvdr) getraind. Maar daar stopt mijn ervaring als vrouwencoach wel”, aldus Heynen. “Aan de ene kant denk ik: volleybal is volleybal, of het nu mannen of vrouwen zijn. Aan de andere kant is die gedachte misschien wat naïef. Met 14 mannen of 14 vrouwen werken, het zal allicht toch een andere aanpak vergen. Dat is ook voor mij de grote vraag.”

©  Dick Demey

Primeur

Heynen had meerdere aanbiedingen op zak - zowel in het mannen- als vrouwenvolleybal - maar koos dus voor Duitsland. “Omdat ik heel graag eens met vrouwen wil werken. Omdat het een ploeg is met veel potentieel. En omdat ik altijd heel goed heb kunnen functioneren in Duitsland”, aldus Heynen, die van 2012 tot 2016 de Duitse mannen coachte (brons WK 2014) en van 2016 tot 2019 bij Friedrichshafen (driemaal beker en een Supercup) aan de slag was.

Eerste grote opdracht voor de Duitse dames is de Nations League in mei en juni. In september en oktober staat ook nog het WK op het programma. Heynen: “Ik wil nog niet over doelen praten. Eerste opdracht: een hecht team te vormen. Daarna kijken we verder.”

Heynen zorgde meteen voor een primeur bij onze oosterburen: hij is de eerste coach ooit die in Duitsland zowel de nationale mannen- als vrouwenploeg onder zijn hoede had. “De stap van het vrouwen- naar mannenvolleybal wordt wel eens gemaakt, maar omgekeerd gebeurt zelden. Nu ja, dat schrikt me niet af. Iedereen die me een beetje kent, weet wel dat ik van een uitdaging hou.”

Meer over Vital Heynen

Aangeboden door onze partners