© rr

12-jarige steekt wijkagent aan middelbare school in Peer: agent loopt klaplong op

Peer -

Een 12-jarige leerling van het Agnetencollege in Peer heeft donderdagnamiddag een agent gestoken. De agent liep een klaplong op. De jongen werd samen met zijn broer (17) en zijn moeder gearresteerd. Wat er met de jonge dader gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Donderdagmiddag rond 15.30 werd een agent meerdere malen in het bovenlichaam gestoken door de 12-jarige op de Collegelaan in Peer. De man werd naar het ziekenhuis van Pelt gebracht. Er was op geen enkel moment levensgevaar. De 41-jarige agent moet wel een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Leerlingen van het Agnetencollege zagen vanuit de studiezaal het tumult vlak voor de school gebeuren. “Er was toch wel ongerustheid in school, want onze leerkracht was heel veel berichtjes aan het sturen”, vertelt een van de jongeren. “Zelf zagen we hoe een jongen in politiecombi gestoken werd. Dat vonden we toch wel raar om te zien.”

 

 ©  RR

Discussie

De dader, zijn oudere broer - die geen onbekende is voor de politie - en zijn moeder werden even na de feiten in de boeien geslagen en naar het politiekantoor in Leopoldsburg gebracht. Ze moeten nog verhoord worden. Aan de steekpartij zou een discussie tussen de agent en de familie zijn voorafgegaan. Het wapen waarmee gestoken werd, is nog niet gevonden.

De politie Kempenland kwam ter plaatse voor de eerste vaststellingen. Omdat het om een lid van hun korps gaat, wordt het onderzoek overgenomen door de politie van Lommel. Het parket Limburg is op de hoogte gebracht. Het onderzoek ter plaatse loopt nog. Het wapen is nog niet gevonden. “Binnen het korps zijn ze erg geschrokken van de feiten”, zegt waarnemend korpschef Eric Cenens. “Daarom is het stressteam van de federale politie gecontacteerd. Daar kunnen de agenten altijd terecht.”

LEES OOK. Burgemeester van Peer reageert geschokt: “Dit heeft een mentale weerslag op het korps en op ons allemaal”

(lees verder onder de video)

 © gvb

Begeleiding

Wat er met de minderjarige dader gaat gebeuren, kan nog niet gezegd worden. “Maatregelen opgelegd door een jeugdrechter kunnen voor een 12-jarige perfect”, zegt parketwoordvoerder Bruno Coppin. “Alleen plaatsing in een gesloten instelling zoals Everberg kan in principe pas vanaf 14 jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Dat moet nu bekeken worden.”

Ook de leerlingen van het Agnetencollege kunnen rekenen op begeleiding. “Het voorval is gebeurd na schooltijd”, zegt adjunct-directeur Natasja Van Eygen. “Op dat moment waren er veel leerlingen buiten die alles van dichtbij zagen gebeuren. Daarom hebben wel snel samengezeten om een eerste communicatie te versturen naar de leerlingen, hun ouders en uiteraard ook naar alle leerkrachten. Vrijdag zullen de klasleerkrachten bij aanvang van het eerste lesuur klaarstaan om een luisterend oor te bieden aan hun leerlingen. Ook het team voor leerlingenbegeleiding zal er zijn voor jongeren die nood hebben aan een extra babbel.”

Het Agnetencollege laat ook weten dat het inderdaad om een leerling van hun school gaat. “Maar we wachten nu eerst de uitkomst van het onderzoek verder af voor het we hier verder uitspraken over doen.”

School

“Het laatste wat je in een schoolomgeving verwacht, is geweld tegen een wijkagent die daar het verkeer in goede banen leidt”, reageert burgemeester van Peer Steven Matheï (CD&V). “Onze bekommernis gaat nu eerst uit naar het slachtoffer, dat momenteel in het ziekenhuis ligt. We hopen dat alles goed komt met hem. Het is ook een harde slag voor de naasten en bij uitbreiding de hele politiezone. Ook voor de nazorg moeten we de komende periode zeker aandacht hebben.”

Burgemeester Matheï werd naar aanleiding van het incident ook gecontacteerd door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Ze heeft haar bekommernis geuit en is bereid om steun toe te zeggen aan de collega’s van het slachtoffer”, aldus Matheï. “Onvermijdelijk zal dit ook een maatschappelijk debat uitlokken over hoe zo’n incident in een schoolomgeving met een minderjarige kan plaatsvinden.”

Tendens

Het geweld van vorige week in Brussel tegen agenten indachtig, maakt dit voorval misschien extra pijnlijk. “Hopelijk wordt dit geen tendens”, zegt burgemeester Matheï. “Politieagenten hebben een belangrijke en moeilijke taak. Ze dragen bij tot hoe we als mensen kunnen samenleven. Als hier systematisch aan geraakt wordt, dan moeten we ons als maatschappij bezinnen. Geweld tegen ordehandhavers raakt ons allemaal. En hier gaat het om een wijkagent die juist dicht bij de mensen staat en voor vele mensen een vertrouwenspersoon is. ”

gvb/mm/ppn

Het Agnetencollege heeft inmiddels gereageerd via de sociale media.  

Het Agnetencollege heeft inmiddels gereageerd via de sociale media.  ©  Instagram

 © TVL

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio