Archiefbeeld ©  BELGA

De procedureslag is begonnen: advocaten Bart Vertenten en Mogi Bayat leggen wrakingsverzoek neer

Frank Scheerlinck en Hans Rieder, twee advocaten in de zaak ‘Propere Handen’, vinden dat de rechters van de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) niet objectief kunnen oordelen in de zaak ‘Propere Handen’. Ze hebben de KI daarom gewraakt.

ME en PHU

De procedureslag in de zaak Propere Handen is begonnen. Vandaag moest de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen de in de zaak gebruikte Bijzondere Opsporingsmethodes (BOM) toetsen aan de wet. Het is een eerste stap op weg naar een rechtszaak.

Normaal is die toetsing een routinekwestie. Al zeker omdat er in de zaak ‘Propere Handen’ weinig of geen speciale opsporingstechieken werden gebruikt, zoals observaties van verdachten.

Maar niet zo in de zaak Propere Handen. Zowel Frank Scheerlinck, de advocaat van de boekhouder van Dejan Veljkovic , Nenad Tanovic, als Hans Rieder die de advocaat is van scheidsrechter Bart Vertenten wraakten de KI. Ook Tom Bauwens, de advocaat van makelaar Mogi Bayat, legde volgens onze informatie een wrakingsverzoek neer.

Ze deden dat omdat dezelfde rechters van de KI die nu moesten oordelen over de BOM-methodes dat eerder ook al deden toen de deal met spijtoptant Veljkovic werd afgesloten. Volgens de advocaten tonen ze op die manier ‘een schijn van partijdigheid’ en kunnen ze geen objectief oordeel meer vellen.

Scheerlinck zelf bevestigde dat hij een wrakingsverzoek neerlegde maar hij wilde verder geen commentaar kwijt. Hans Rieder was niet bereikbaar voor commentaar. Tom Bauwens, de advocaat van Mogi Bayat, wilde bevestigen noch ontkennen.

LEES OOK. Hoe Trebel plots ‘hulpmakelaar’ van Bayat werd: liegen om niet te moeten trainen

48 uur de tijd

Voor Scheerlinck is het niet de eerste juridische spitsvondigheid waarmee hij recent het nieuws haalde. Hij slaagde er al in Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert te dagvaarden net op het moment dat de Kamerleden door een lacune in een KB 24 uur niet parlementair onschendbaar waren. Die zaak waarin Lachaert werd gedagvaard door Gert Van Mol van de website ’t Scheldt werd woensdag gepleit.

Hans Rieder wraakte eerder in het ‘Propere Handen’ onderzoek al met succes de onderzoeksrechter Joris Raskin. Ook deed hij dat in de grote zaak rond Optima Bank en in het gerechtelijk dossier rond Schild & Vrienden.

De KI moet nu binnen de 48 uur beslissen of ze zich vrijwillig terugtrekt en de zaak aan een KI met andere rechters toewijst. Als ze dat niet doen, moet Cassatie binnen de acht dagen over de gegrondheid van de wraking oordelen.

Het federaal parket wil 57 mensen voor de rechter brengen in de zaak Propere Handen voor aantijgingen als schriftvervalsing, corruptie en witwassen.

LEES OOK. De ‘ziekelijke’ passie voor horloges van Mogi Bayat: toch wordt hij niet vervolgd voor het mysterieuze heen en weer schuiven met horloges

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer