© 112MeldingenLimburg

Groot waterlek in Lanaken is hersteld, stabiliteit van straat wordt nog onderzocht

Lanaken -

De Stationsstraat in Lanaken is afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Dit nadat er een breuk in de waterleiding stabiliteitsproblemen veroorzaakte. Door het lek liepen meerdere kelders van winkels en huizen onder water. Dat zorgde voor heel wat schade.

De Watergroep kreeg donderdag rond 1.30 uur de melding van een groot waterlek. De Winkelstraat en een deel van de aangrenzende Stationsstraat stonden blank. Het water borrelde uit de grond en zocht een uitweg via de riolering en de lager gelegen kelders en ondergrondse garages. Medewerkers van de Watergroep, maar ook van de politie, brandweer, gemeente en Fluvius kwamen ter plaatse.

In de buurt van het lek werd het water afgesloten, waarna de brandweer begon met het leegpompen van de ondergelopen kelders en garages. Dat werk duurde tot ’s morgens vroeg. Ondertussen had de politie ook de Stationsstraat - tussen de Spoorwegstraat en het Kerkplein - afgesloten voor alle verkeer omdat er ter hoogte van het lek verzakkingen waren vastgesteld.

Stock

Bij modezaak Salut in de Stationsstraat was de schade het grootst. Uitbaatster Gemma Faesen-Hos: “In de kelder stond onze stock van de nieuwe collectie. Die is helemaal naar de knoppen, want het water stond er meer dan een meter hoog. De schade is enorm, het gaat om duizenden euro’s.” Met de hulp van een aantal vrienden maakte Gemma donderdag haar voorraadkelder leeg. Honderden kledingstukken, schoenen en accessoires vol slijk en zand bleken onverkoopbaar en werden in zakken verzameld en afgevoerd. 

Gemma Faesen-Hos verzamelde honderden kledingstukken, schoenen en accessoires vol met slijk en zand die onverkoopbaar zijn. 

Gemma Faesen-Hos verzamelde honderden kledingstukken, schoenen en accessoires vol met slijk en zand die onverkoopbaar zijn. ©  Eddy Vandoren

Verzakkingen

Bij haar collega Ilse Boelen van Boetiek Young Club was de schade minder groot. Na de desastreuze overstroming vorige zomer werden er aan de kelderdeuren dammen gemetseld die het water moeten bufferen. “Ondanks die drempel is het water langs de muren binnengekomen en dat zorgde voor een behoorlijke ravage. Gelukkig had ik er uitsluitend etalage- en verpakkingsmateriaal gestockeerd, waardoor de schade meevalt”, bekent ze. Elders was er hoofdzakelijk schade aan technische installaties, verwarmingsketels en liften.

De onmiddellijke buurt zat een tijd zonder water: handelszaken, een kapper en diverse appartementen. Donderdagvoormiddag gingen medewerkers van de Watergroep op zoek naar het lek. Dat bevond zich op zowat anderhalve meter diepte ter hoogte van Art Brut, de tattoostudio in de Winkelstraat. Een oude buis met een diameter van 150 mm was gebroken. Ze werd op de middag vervangen door een nieuwe leiding in kunststof. Rond 14 uur was het lek gedicht en hadden de omwonenden opnieuw water.

Stabilisering

In overleg met De Watergroep werd nadien de wijze van herstelling van de Winkelstraat bekeken. “Daarvan worden de onderfundering, fundering en klinkerverharding vervangen vanaf de Stationsstraat tot aan kapper Jacky. Dat kan vrij snel gebeuren omdat hier geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten”, aldus schepen van Openbare Werken Peter Verheyen (Open Vld).

De herstelling van de Stationsstraat, de belangrijkste handelsstraat van Lanaken, is andere koek. Vrijdag gaat aannemer Swennen-Vandebroek uit Hasselt onderzoeken welke schade het waterlek heeft aangericht. “Daaruit moet blijken welke herstellings- en stabiliseringswerken zullen uitgevoerd worden. Uiteraard moet een en ander snel gebeuren, maar we gaan geen risico’s nemen en de straat blijft afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Enkel de zwakke weggebruikers worden toegelaten totdat de herstellingen zijn uitgevoerd. Onze dienst Economie gaat met de handelaars afspreken hoe ze hun zaken kunnen bevoorraden. Maar ook daarbij blijft de veiligheid van iedereen prioritair.”

Eddy Vandoren

Het lek zal donderdagnamiddag hersteld worden. 

Het lek zal donderdagnamiddag hersteld worden. © Eddy Vandoren

De Winkelstraat en een deel van de Stationsstraat stonden een tijdje blank. 

De Winkelstraat en een deel van de Stationsstraat stonden een tijdje blank. ©  EVA

Verschillende kelders liepen onder. 

Verschillende kelders liepen onder. ©  Eddy Vandoren

De brandweer Oost-Limburg kwam de kelders opruimen. 

De brandweer Oost-Limburg kwam de kelders opruimen. ©  112MeldingenLimburg

 

 ©  EVA

Waterlek winkelstraat Lanaken bij Art Brut 

Waterlek winkelstraat Lanaken bij Art Brut ©  rr

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio