Alle regels in het onderwijs vallen weg: klassen moeten niet meer in quarantaine, alleen wie positief test moet thuisblijven

Er is dan toch een akkoord over de afschaffing van de quarantaineregels in het onderwijs. Behalve voor niet-gevaccineerde leerlingen in het middelbaar onderwijs vallen alle bestaande regels weg, en mag iedereen naar school die niet besmet is en geen symptomen heeft.

fem, jvh

LEES OOK. Aantal gesloten Vlaamse scholen stijgt naar 102, vorige week waren het er nog maar 19

Scholen, CLB’s en ouders slaan ongetwijfeld een zucht van verlichting. Zij werden de voorbije weken horendol van de besmettingen op school en de gevolgen ervan. Vanaf vier besmettingen moesten ook gezonde leerlingen en leerkrachten in quarantaine. Ouders zaten met de handen in het haar omdat ze nog maar eens opvang moesten voorzien voor hun kinderen. CLB’s konden de contactopsporing niet meer bolwerken. En meer en meer scholen moesten gewoon de deuren sluiten. Volgens Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zijn er dat ondertussen al 102: 67 middelbare en 35 lagere scholen.

Noodkreet

De noodkreet uit het onderwijs viel woensdag bij de Interministeriële Conferentie (IMC) Gezondheid - die beslist over quarantaineregels - niet in dovemansoren. De discussie had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk kwam er toch witte rook uit de schouw. De quarantaineregels voor de scholen verdwijnen al vanaf donderdag. De regel van vier gold in alle lagere scholen, maar werd ook in veel middelbare scholen gebruikt. Weg ermee dus.

Een uitzondering wordt er wel nog gemaakt voor leerlingen uit het secundair onderwijs die niet gevaccineerd zijn. Wanneer zij thuis een hoogrisicocontact hebben, moeten zij wel nog tien dagen in quarantaine gaan. Voor de gevaccineerde leerlingen in het middelbaar geldt dat niet. Ook niet in het lager onderwijs overigens.

Basisbescherming

Om het virus uit de scholen te houden, vallen de scholen nu terug op de basisbescherming: mondmaskers, afstand houden, goeie ventilatie en CO2-meters, en klasbubbels. Het risico wordt nochtans groter dat leerlingen naar school komen die geen ziektesymptomen hebben, maar wel besmet zijn. Het virus zou wel eens sneller kunnen rondgaan daardoor.

Vandaar dat zelftesten een belangrijke rol krijgen in de nieuwe strategie. De IMC beveelt het gebruik van zelftesten daarom sterk aan. Hoe dat moet gebeuren, wie het moet doen en wie het moet bekostigen, daarover zijn geen afspraken gemaakt. Het was een manier om de verschillende meningen over het thema toch te verzoenen. Want federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is grote voorstander van de testen, en pleitte er net zoals de onderwijskoepels en de vakbonden voor om er minstens één per week gratis ter beschikking te stellen. Maar Ben Weyts wil er niet van weten. “Scholen zijn er om te leren, niet om te testen”, verklaarde hij woensdag. De N-VA-minister vindt ook dat het niet kan dat strengere regels worden opgelegd aan kinderen dan aan werknemers of volwassenen. Sommige steden en gemeenten - zoals woensdag nog Aarschot - kopen zelf duizenden testen aan om ze gratis aan de scholen te geven.

Meerdaagse uitstappen

Ook over andere twistpunten kwam er uiteindelijk een akkoord uit de bus. Zo kunnen meerdaagse schooluitstappen vanaf eind deze maand dan toch. Het Overlegcomité zette vorige week immers ook al het licht op groen voor meerdaagse kampen voor jeugdbewegingen. De klassieke Italiëreis of andere schooluitstappen kunnen dus ook weer. Maar ook daar wordt opgeroepen om zoveel als mogelijk zelftesten uit te voeren.

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) tot slot kregen ook goed nieuws te horen. De onmogelijk geworden puzzel van de contactopsporing moeten zij tijdelijk niet meer leggen. De gewone call centers zullen voorlopig de vele telefoontjes overnemen.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's