©  REUTERS

Nieuwe dag, nieuw schandaal: Boris Johnson kwam persoonlijk tussen om dieren uit Afghanistan te evacueren

Een nieuwe dag, een nieuw schandaaltje rond de Britse premier Boris Johnson. Enkele uren voor Sue Gray haar rapport zou publiceren over de lockdownfeestjes die Johnson of leden van zijn entourage organiseerden, melden Britse media dat de premier dan toch persoonlijk tussengekomen is om dieren uit Afghanistan geëvacueerd te krijgen. In december nog had BoJo claims van een klokkenluider bij Buitenlandse Zaken, die zei dat de regering dieren boven mensen koos, afgedaan als “complete nonsens”.

jvhBron: BELGA

Sky News heeft nu weet van nieuwe e-mails die vrijgegeven werden door de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken. In die commissie loopt onderzoek naar hoe Londen omging met de Afghanistancrisis afgelopen zomer. Op 25 augustus stuurde een ambtenaar op een Buitenlandse Zaken een mail naar de dienst die instond voor de evacuaties van “speciale gevallen” uit Afghanistan. Daarin wordt gevraagd dat een bepaalde dierenliefdadigheidsorganisatie zijn personeel en dieren kan evacueren. In de mail wordt gewezen op de evacuatie die een gelijkaardige organisatie, Nowzad, had verkregen voor personeel en dieren, van de premier. 

LEES OOK. Pittig debat in Lagerhuis, Britse premier Boris Johnson is duidelijk: “Ik zal niet opstappen”

In augustus al zei Johnson dat hij zijn invloed niet had gebruikt om een evacuatie voor Nowzad te verkrijgen. In december, nadat de klokkenluider naar buiten trad, noemde hij diens uitlatingen “complete nonsens”. Maar de citaten uit die mail lijken de uitlatingen van de klokkenluider uit december nu wel te staven. Daarin klonk het dat het departement Buitenlandse Zaken “een opdracht van de premier” had gekregen om “aanzienlijke middelen” te gebruiken om de dieren van Nowzad het land te helpen verlaten.

“Opnieuw betrapt op een leugen”

“Het blijft zo dat de premier geen ambtenaren de opdracht gaf om een bepaalde actie te ondernemen”, zegt een woordvoerder van de premier in een reactie.

Labour wil dat Johnson hierover uitleg komt geven aan het parlement. “Opnieuw is de premier betrapt op een leugen over wat hij doet en beslist”, zegt John Healey, die voor de sociaaldemocratische partij Defensie opvolgt. “Hij zou nooit prioriteit gegeven mogen hebben aan het evacueren van dieren, terwijl Afghanen die voor onze defensie werkten achtergelaten werden.”

Meer over Boris Johnson

Aangeboden door onze partners