© Koen Theuns

‘Baby’ Pia cruist voortaan in chique Mercedes op maat: “Ze doet het goed, maar heeft in haar onderbeentjes nog weinig kracht”

Brugge/Wilrijk -

In hogeschool Vives in Brugge heeft kleuter Pia uit Wilrijk een op maat gemaakt elektrisch wagentje ontvangen. Vlaanderen leerde ‘baby’ Pia kennen toen ze dankzij een grote solidariteitsactie gered kon worden van een ernstige spierziekte.

Koen Theuns

Een glanzend nieuwe Mercedes-speelgoedwagen, ondertussen naar smaak bekleefd met stickers: daarmee keerde Pia woensdag terug naar huis. In kader van het Go Baby Go-project bouwde de Vives-hogeschool het wagentje helemaal om naar de noden van Pia. Zo werd het pedaal vervangen door een drukknop op het stuur. Het doel: Pia toelaten zich zelfstandig te verplaatsen. Want de baby van toen is ondertussen een flinke kleuter van 3 geworden.

“Sinds de opstart van de medicatie heeft ze een heel goede ontwikkeling doorgemaakt. Pia heeft een goede controle over haar bovenlichaam, maar in haar onderbeentjes heeft ze weinig kracht”, vertelt mama Ellen De Meyer. Sinds september gaat Pia naar school, in een rolstoel. “Ze doet het heel goed. Ze is enthousiast en heeft een grote drang naar zelfstandigheid. Op dat vlak is dit wagentje natuurlijk een verbetering.”

Voor het Go Baby Go-project werkt Vives al sinds 2016 samen met de University of Central Florida in de VS. Sindsdien bouwde de hogeschool al een dertigtal elektrische wagentjes om voor kinderen met een beperking. Dat gebeurt door studenten van de opleidingen zorgtechnologie, logopedie en ergotherapie, en met dank aan giften.

 

 ©  mvn

Aangeboden door onze partners