Themabeeld ©  AFP

“Vaccinatie doet kans op zware Covid-complicaties bij kinderen met 90 procent dalen”

Gevaccineerde kinderen hebben wel degelijk betere kaarten wanneer ze besmet geraken met het coronavirus. Dat blijkt uit twee buitenlandse studies die dinsdag ter sprake kwamen tijdens een door het UZ Gent georganiseerd webinar. Een besmetting bij kinderen leidt zelden tot zware complicaties, maar het Multisysteem Inflammatoir Syndroom houdt wel risico’s in. Zo’n MISC-C is een zeldzame maar ernstige ontstekingsreactie die kan optreden na een coronabesmetting.

jvhBron: BELGA

Omdat kinderen doorgaans een relatief mild ziekteverloop vertonen bij een Covid-infectie twijfelen nogal wat ouders aan het nut van een vaccinatie. “Het is inderdaad zo dat Covid bij het overgrote deel van de kinderen een milde ziekte is”, zegt professor Petra Schelstraete, gespecialiseerd in long- en infectieziekten (UZ Gent).

Maar artsen maken zich voornamelijk zorgen wanneer het virus bij een patiënt tot MIS-C leidt. “We weten dat MIS-C, met een incidentie van 1 op 3.000 à 4.000 infecties bij kinderen, toch wel ernstig kan verlopen. We weten ook dat ongeveer 60 à 70 procent van de Covid-gerelateerde opnames op intensieve zorgen het gevolg zijn van MIS-C.”

Nut van vaccin

Maar het vaccin is doeltreffend tegen MIS-C, zegt Schelstraete. “Dat is heel goed nieuws en toont het direct gezondheidsvoordeel van vaccinatie.” Dat blijkt uit twee studies: een kleinschalig Frans onderzoek, en een grootschalige Amerikaanse studie met gelijkaardige conclusie.

Vaccintwijfelaars wijzen ook vaak naar de bijwerkingen die sommige kinderen moeten overwinnen na hun prik. In de VS, waar al 8,7 miljoen kinderen met Pfizer zijn gevaccineerd, zijn amper 100 gevallen gemeld waarbij kinderen last hebben van koorts of moeten overgeven. Maar vooral een ontsteking van de hartspier is zorgwekkend, vinden de onderzoekers. Slechts 12 gevallen van myocarditis bij kinderen zijn gemeld in het passiefrapporteringssysteem, telkens milde gevallen. Die uiterst zeldzame frequentie doet de dokters besluiten dat de vaccins ook voor kinderen veilig zijn en de gezondheidswinst ruimschoots verantwoorden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer