Feyenoord-icoon Wim Jansen op 75-jarige leeftijd overleden

De Nederlandse oud-topvoetballer Wim Jansen is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Feyenoord bekend, de club waarvoor hij het grootste gedeelte van zijn carrière speelde. De middenvelder won in 1970 met Feyenoord de Europa Cup 1 en de wereldbeker voor clubs.

Bron: BELGA

Jansen speelde 65 interlands voor het Nederlands elftal, waarmee hij de finales verloor van de WK’s van 1974 en 1978. Vorig jaar werd bekend dat hij leed aan dementie. Hij kwam in 476 officiële wedstrijden uit in het shirt van Feyenoord en scoorde 39 keer. Jansen speelde begin jaren 1980, aan het einde van zijn carrière, ook een paar seizoenen bij Ajax.

De middenvelder was een vaste waarde in het elftal dat in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 en de wereldbeker won. Vier jaar later tilde Jansen als aanvoerder ook de UEFA Cup omhoog. Met Feyenoord veroverde hij tevens drie landstitels en de KNVB-beker. Bij Ajax werd hij eenmaal kampioen.

 

De naam van Jansen is onlosmakelijk verbonden aan de wederopstanding van Feyenoord, begin jaren 1990. Na een lange periode van tegenspoed leidde hij de club als trainer naar ‘de ommekeer’. De zege op PSV in de halve finale en de uiteindelijke bekerwinst in 1991 bleken de opmaat voor betere tijden en meer sportief succes, waaronder de landstitel in 1993. Jansen was ook trainer van Celtic en enkele Japanse clubs.

De afgelopen tien jaar was Jansen vaak te zien op het Rotterdamse trainingscomplex Varkenoord. Hij voorzag de jeugdtrainers van advies en bleef het liefst op de achtergrond.

“Met groot verdriet heeft Feyenoord kennisgenomen van het overlijden van clubicoon Wim Jansen”, reageert de Rotterdamse club op het overlijden van de Nederlander, die eind jaren 1980 ook even in ons land als trainer bij Lokeren werkzaam was. “Wim Jansen is een van de grootste voetballers die ooit voor Feyenoord heeft gespeeld.”

Aangeboden door onze partners