©  BELGA

Vijftiger riskeert 30 maanden cel voor cannabisplantage in verschillende kamers in huis in Wellen

Wellen -

Een 59-jarige man moet vrezen voor 30 maanden cel voor een cannabisplantage in zijn huis in Wellen. Zijn dochter riskeert 20 maanden cel, maar ze ontkent haar betrokkenheid.

Shauni Deferm

Drie jaar geleden viel de politie binnen in de woning van de vijftiger in Wellen. Verschillende kamers waren ingericht als kweekruimtes voor cannabisplanten. De man zelf bekende dat hij zijn huis ter beschikking stelde. “Maar het was niet mijn bedoeling om zoveel planten te zetten. Ik ben misleid”, zo klonk het.

Alles liep mis toen de man het financieel moeilijker kreeg en opnieuw in contact kwam met zijn dealer uit zijn tienerjaren. “Ik ben al verslaafd aan cannabis sinds mijn 18 jaar”, zo schetste hij de situatie. Uiteindelijk kreeg hij 5.000 euro voor de eerste oogst en 9.000 euro voor een tweede oogst. Hiervoor riskeert hij een opsluiting van 30 maanden, net zoals de dealer die hem aanspoorde om de plantage in zijn woning onder te brengen. De mannen die de plantage uiteindelijk opstelden, moeten dan weer vrezen voor celstraffen tot 36 maanden cel.

Verkoop amfetamines

Buiten zichzelf, betrok de man ook zijn 33-jarige dochter in het dossier. Zij riskeert 20 maanden cel. “Ik wist dat die plantage er was maar heb daar niets mee te maken. Ik ging tweewekelijks bij papa langs, maar ik had pas later door dat er iets niet klopte”, zo sprak ze duidelijk.

Verder moest ze zich ook verantwoorden voor de verkoop van amfetamines. “Dat geef ik toe. Mama was ziek, ik heb een moeilijke jeugd gehad en ik kwam tijdens het uitgaan wel eens in contact met drugs”, aldus de vrouw. Zij vraagt de opschorting om haar blanco strafblad te behouden.

Buiten de celstraffen worden er geldboetes van 8.000 euro gevraagd. De vijftiger riskeert ook een verbeurdverklaring van 57.000 euro winst en een schadevergoeding van 70.000 euro aan de energieleverancier voor het aftakken van de elektriciteit.

Vonnis volgt op 21 februari.