Ilayda Cicek, aka ILA. 

Ilayda Cicek, aka ILA.  ©  rr

Peerse Ilayda Cicek zit niet één maar twee keer in De Nieuwe Lichting

Peer -

StuBru heeft de finalisten van De Nieuwe Lichting 2022 bekendgemaakt. De Peerse Ilayda Cicek maakt statistisch gezien iets meer kans dan de rest, want ze zit er twee keer in.

Christof Rutten

In 2017 deed de toen twintigjarige Cicek met succes mee aan Limbomania. Ze eindigde met een zilveren plak. Onder haar artiestennaam ILA pakte ze publiek en jury in met haar broze songs, die ze helemaal alleen op het podium bracht. Maar toen sprak ze al haar wens uit om in een band te gaan optreden. Met Sam Smeets en Caf Kinnaer werd ILA een trio met ondertussen een EP en een mini-album op het palmares. En nu zit ze in de finale van De Nieuwe Lichting.

“Ik hou van dynamische muziek en allerlei verschillende klanken. In een bandbezetting kan ik beter overbrengen wat ik voel en wil zeggen, vind ik.” De rauwe klank op mini-album Felt, dat in oktober 2021 verscheen – met ook Turkse muzikale invloeden, de muziek waarmee ze opgroeide – leverde haar positieve reviews op en vergelijkingen met PJ Harvey en Fountaines D.C. “Bands waar ik allebei fan van ben, dus dat beschouw ik als een groot compliment.”

LEES OOK. “PJ Harvey in de Turkse bazaar”: de sprong voorwaarts van Peerse songwriter ILA

Spannend

De selectie voor De Nieuwe Lichting had ze niet verwacht, zegt ze. “Ik had er eigenlijk niet eens bij stilgestaan. Tot de jongens in de band het voorstelden. We hadden ons pas op het allerlaatste moment ingeschreven. En nu zitten we in de finale! Spannend.”

Aan een prognose durft ze zich niet goed te wagen. “Ik vind het een sterk jaar, en qua muzikale stijlen is het heel erg uiteenlopend. Dat maakt het leuk. Ik ben bijvoorbeeld fan van Shaka Shams, die hiphop combineren met gitaren. In andere jaren dacht ik zeker dat een bepaalde act zou winnen, maar dat bleek telkens niet zo te zijn.”

Dat ze rock speelt in een tijd waarin vooral hiphop en RnB hoogtij vieren, ziet ze niet als een probleem. “Gitaren zijn weer aan een opmars bezig. Kijk naar de hele post punk revival de laatste jaren of het succes van een band als Fountains D.C. Dat geeft ons hoop.”

Warme Limburgse harten

Statistisch gezien maakt de 24-jarige Peerse die orthopedagogie studeert in Antwerpen iets meer kans dat haar concullega’s. “Ik speel gitaar bij BLUAI, ook geselecteerd dit jaar voor de Nieuwe Lichting.”

Ilayda Cicek speelt gitaar in BLUAI, ook geselecteerd dit jaar voor De Nieuwe Lichting. 

Ilayda Cicek speelt gitaar in BLUAI, ook geselecteerd dit jaar voor De Nieuwe Lichting. ©  RR

Hoe de stemming ook afloopt: ze hoopt dat ze nu weer een stap verder kan zetten. “Limbomania was een eerste stap die me erg veel geholpen heeft in mijn zoektocht naar bookers en optredens. De Nieuwe Lichting is mogelijk een stap verder naar een groter publiek.”

Naast ILA en BLUAI zijn dit jaar Alioth, Bryn, Eno, Jokke, Jueles, Meltheads en Shaka Shams finalisten. Zij werden uit 789 inzendingen geselecteerd door onder anderen Black Mamba, Jeroen De Pessemier (The Subs) en Thibault Christiaensen (Equal Idiots). Luisteraars hebben een week de tijd om voor hun drie favorieten te stemmen. De winnaars worden maandag 31 januari tussen 17 en 18 uur bekendgemaakt op StuBru.

Belangrijkste vraag ten slotte: waarom moeten we op haar stemmen? “Goh. je moet het natuurlijk goed vinden, dat is het belangrijkste. En ik hoop ook op de warme Limburgse harten om ons steun te geven.”

U weet wat te doen. Stemmen kan hier.

Meer over Studio Brussel

Aangeboden door onze partners