© JLI

Wolvenwandeling lokt 60 wandelaars naar Hengelhoef

Houthalen-Helchteren

Zondag zakten zo’n 60 wandelaars af naar het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap in Hengelhoef voor de wandeling ‘in de sporen van de wolf’. “De wolf is blijkbaar erg populair”, begon wolvengids Nico Moors. “Het sprookje van Roodkapje en de wolf moet dringend herschreven worden, want een wolf valt nooit mensen aan. Wolven zijn belangrijk voor het evenwicht in het wild. Ze doden de zwakste of zieke dieren.”

Naya kwam uit Noord-Duitsland, zo’n duizend kilometer van hier, op zoek naar een nieuw territorium. “Later kwam er een mannetje bij met de naam Roger”, aldus Nico. “Hij werd jammer genoeg in Opoeteren omvergereden. August, met roots in Polen, verving hem en zorgde bij Naya voor welpen. Naya verdween van de radar en werd op haar beurt vervangen door Noëlla. Zo gaat dat bij de wolvenpopulatie. Ze migreren tot ze een onbezet territorium vinden. Vanaf dan is er geen plaats voor een tweede roedel. Eens er een derde generatie is, trekken die weg op zoek naar een nieuwe leefomgeving.”

“Wil je je schapen beschermen tegen de wolven, zet dan een wolvenvrije omheining, wat voor 90 procent gesubsidieerd wordt”, tipte wolvengids Nico nog. “Of doe zoals de Roemenen: zet enkele ezels bij je kudde. Ezels kunnen gevaarlijke stampen uitdelen. En dat weten de wolven.” jli

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio