Huidig premier Mario Draghi is favoriet voor het presidentschap. 

Huidig premier Mario Draghi is favoriet voor het presidentschap. ©  AFP

Geen Silvio Berlusconi, maar wie dan wel? Italiaanse politici kiezen nieuwe president

In Italië wordt (vanaf) maandag een nieuw staatshoofd gekozen. Het tweekamerparlement komt dan bijeen voor de verkiezing van de president van de republiek. Het is echter meer een politiek spel dan een echte verkiezing. Huidig premier en oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi lijkt de favoriet te zijn, zeker nu ex-premier Silvio Berlusconi bekendgemaakt heeft zijn ambities op te bergen.

mtmBron: BELGA

In Italië kiezen iets meer dan duizend kamerleden, senatoren en vertegenwoordigers van de twintig regio’s de president. Om te winnen is in de eerste drie rondes een tweederdemeerderheid nodig. In de vierde stemronde volstaat een gewone meerderheid. Het kan dus dagen duren voordat de nieuwe president bekend is.

Het is geen transparant proces en de keuze wordt vooral gemaakt in achterkamers door de belangrijkste politici. Zij zijn er voorlopig niet in geslaagd om tot een deal te komen. Er wordt dus met spanning uitgekeken naar de verkiezing van een opvolger voor zittend president Sergio Mattarella. Er is nog geen zekere winnaar, en er zijn ook geen officiële kandidaten.

De 85-jarige Berlusconi ging de voorbije weken danig over de lippen, maar hij liet zaterdagavond plots weten toch geen president te willen worden. Berlusconi had de steun van zijn eigen partij Forza Italia en de uiterst rechtse partijen Lega en Fratelli d’Italia, maar hij heeft die opgeroepen een nieuwe, gezamenlijke kandidaat naar voren te schuiven.

Vervroegde verkiezingen?

Media speculeren ook over een kandidatuur van de zittende premier Mario Draghi, die als koploper wordt gezien. Zijn internationale gewicht zou Italië goed van pas komen als president. Maar steeds meer parlementsleden vrezen dat de regeringscoalitie uit elkaar zou vallen als premier Draghi doorschuift naar het presidentschap. Dat zou dan kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen.

Andere mogelijke kandidaten zijn oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pier Ferdinando Casini, oud-premier Giuliano Amato en de huidige minister van Justitie Marta Cartabia.

De president heeft een belangrijke rol in Italië, vooral in tijden van crisis. Hij kan onder meer de parlementaire kamers ontbinden en ministers benoemen. Mattarella’s termijn eindigt in februari na zeven jaar. Traditioneel stellen presidenten zich na hun ambtstermijn niet opnieuw verkiesbaar.

Meer over Italië

Aangeboden door onze partners