©  Bernd Wüstneck/dpa-Zentralbild/

Topman van Duitse marine neemt ontslag na omstreden verklaringen over Rusland en Poetin

De topman van de marinecomponent van het Duitse leger, viceadmiraal Kay-Achim Schönbach, heeft zaterdagavond ontslag genomen. Dat heeft het persagentschap DPA uit goede bron vernomen.

Bron: BELGA

Eerder op de dag was een diplomatieke rel ontstaan tussen Duitsland en Oekraïne nadat een video was uitgelekt waarin Schönbach zegt dat de vrees voor een Russische inval in Oekraïne “onzin” is, dat de Russische president Vladimir Poetin gerespecteerd moet worden en dat de Krim nooit meer in Oekraïense handen zal komen. Ook zei hij dat Oekraïne niet aan de criteria voor NAVO-lidmaatschap beantwoordt.

De uitlatingen van Schönbach kwamen er op het moment dat de vrees voor een inval van Rusland in zijn buurland levensgroot is bij de westerse landen. De onvrede over de marinechef was naar verluidt tastbaar tot in de regering-Scholz, het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken had ook al beslist de Duitse ambassadeur in Oekraïne op het matje te roepen.

In Kiev is de onvrede ook groot over het feit dat Duitsland wel een volledig uitgerust veldhospitaal aan Oekraïne wil leveren, maar - met tienduizenden Russische troepen aan de grens - geen wapens. Volgens buitenlandminister Dmytro Koeleba moedigt Duitsland op die manier Poetin zelfs aan om een nieuwe aanval op zijn land te openen.

Aangeboden door onze partners