©  AFP

Bekende Turkse journalist opgepakt na “beledigen president”

De bekende Turkse journalist Sedef Kabas is zaterdag in voorlopige hechtenis geplaatst omdat hij tijdens een televisie-uitzending president Recep Tayyip Erdogan zou hebben beledigd. Dat heeft de advocaat van Kabas bekendgemaakt.

gjsBron: BELGA

“Er bestaat een erg bekend spreekwoord, dat zegt dat het gekroonde hoofd wijzer wordt. Maar wij stellen vast dat dat niet waar is. Het rund wordt geen koning wanneer het het paleis binnengaat, maar het paleis wordt een stal”, zei Kabas vrijdag tijdens een rechtstreekse uitzending op zender Tele1. Later schreef hij dat “circusspreekwoord” ook in een bericht op Twitter, waar hij bijna 900.000 volgers heeft.

Vrijdagnacht werd Kabas opgepakt in zijn huis in Istanboel. Volgens zijn advocaat werd hij uren ondervraagd en daarna in voorlopige hechtenis geplaatst. 

“Schending van vrijheid”

De Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gül reageerde al op de zaak. “Ik vervloek de lelijke woorden waarmee onze president geviseerd wordt”, zei hij. De Turkse journalistenvereniging TGS spreekt daarentegen over een “ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting”.

Ngo’s klagen wel vaker dat de persvrijheid in Turkije met de voeten getreden wordt, zeker sinds de mislukte poging tot staatsgreep van 2016, die tot de arrestatie van tientallen journalisten geleid heeft en de verplichte sluiting van media die als vijandig beschouwd werden. Volgens de jaarlijkse index van de persvrijheid die Reporters zonder Grenzen elk jaar publiceert, staat Turkije momenteel op de 153ste plaats van in totaal 180 landen.

Meer over Turkije

Aangeboden door onze partners