Het kunstproject is opgebouwd in de Dautenwijers in Diepenbeek. 

Het kunstproject is opgebouwd in de Dautenwijers in Diepenbeek. © dj

Studenten planten plastic bloemen in natuurgebied uit protest tegen zwerfafval

Diepenbeek -

Drie studenten Interieurarchitectuur aan de UHasselt hebben plastic bloemen ‘geplant’ in natuurgebied Dautenwijers. “We hebben een ‘plastic world’ opgezet waarmee we willen aantonen dat we echt niet goed bezig zijn”, zeggen ze.

“Wij zijn drie studenten van het derde jaar interieurarchitectuur”, vertellen Axelle Smekens, Shauny Geeraerts en Maike Mondelaers. “Voor het vak scenografie moesten we aan de slag op een plek in Hasselt of Diepenbeek om daar een soort mini-expo te brengen waarbij ook licht een belangrijke rol speelt.” 

“We waren eerder toevallig gaan wandelen in het mooie natuurgebied Dautenwijers in Diepenbeek. Het viel ons op dat daar toch flink wat afval in de bermen gegooid werd, iets wat we heel erg vinden omdat er zo al weinig natuurgebieden zijn. Daar ontstond bij on het idee om met afval een kunstwerk te maken dat we tijdelijk in dit gebied zouden plaatsen om de passanten er bewust van te maken dat ze niet zomaar alles in de natuur kunnen achterlaten.”

Deuren

“We hebben daarom een soort fictieve tweede wereld gebouwd. Een ‘plastic world’ vermits er microplastics in al de organismen, het water en de grond zit. We hebben ook deuren geplaatst die de ingang en uitgang van de plastic wereld voorstellen. Op de deuren hangen spiegels om te reflecteren. Om jezelf te zien en te weten dat jij als mens ook hier een aandeel aan hebt. De bloemen zijn gemaakt van plastic flessen, allemaal gerecycleerd materiaal dat we vonden bij verbouwingen bij vrienden en familie maar ook van de flessen die we verzameld hebben.”

Lichtgevend

“We wisten hier echt niks van maar we zijn wel aangenaam verrast door dit project”, zegt schepen Jerica Heleven (Groen). “Ik begrijp dat de studenten erg voorzichtig omspringen met hun objecten, die blijkbaar ’s avonds ook lichtgevend zijn, zodat ze zeker niet in de natuur terechtkomen. Dit project kan bij de passanten soms meer losmaken dan wanneer wij bordjes plaatsen.”

dj

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio