©  BELGA

Elise Mertens stoomt in geen tijd door naar achtste finales Australian Open: “Ik speelde bevrijd”

Elise Mertens (WTA-26) heeft zich zaterdag voor de achtste finales van de Australian Open geplaatst. De 26-jarige Limburgse won in de derde ronde in 1 uur en 10 minuten met 6-2 en 6-2 van de Chinese Zhang Shuai (WTA-74).

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

“Ik ben echt blij met deze zege”, vertelde Mertens na afloop met de glimlach. “Winnen doet immers altijd plezier. Ik weet niet of het mijn beste wedstrijd was sinds begin dit jaar, maar in elk geval een hele goede. Mijn service was goed en ondanks de hitte slaagde ik er toch in de wedstrijd te controleren. Ik speelde bevrijd en dat kon iedereen toch wel zien.”

Om een plaats in de kwartfinales neemt Mertens het op tegen de Amerikaanse Danielle Collins (WTA 30). Die versloeg de Deense Clara Tauson (WTA 39) met 4-6, 6-4 en 7-5. Het wordt de eerste confrontatie tussen Mertens en de 28-jarige Amerikaanse.

“Ze slaat hard en direct, geheel volgens de Amerikaanse stijl”, klinkt het bij de Belgische nummer een. “Agressief tennis dus, met een stevige service en eerste return. Soms komt dat er goed uit, soms ook niet. Dat wordt dus afwachten. Daarnaast heeft ze een wat speciaal karakter. Ik kan het moeilijk omschrijven. Laat ons zeggen dat ze heel gedreven overkomt.”

Mertens schopte het in 2018 bij haar debuut in Melbourne tot de halve finales, maar kon dat succes tot nu toe niet herhalen. In 2019 eindigde het in de derde ronde, de voorbije twee jaar waren de achtste finales het eindstation. Op de andere Grand Slams zijn twee kwartfinales op het US Open (2019 en 2020) haar beste resultaten. In totaal staat ze nu reeds voor de tiende keer in haar carrière in de tweede week van een grandslamtoernooi. “In die tweede week zit je nog steeds in hetzelfde toernooi, maar heb je wel al drie zeges achter je naam staan en dat geeft vertrouwen. Op het mentale vlak is dat dus wel een verschil. De dynamiek is helemaal anders en je begint te dromen van echt ver te gaan in het toernooi. Het gevoel is dan ook echt wel goed. Het vorige seizoen was erg lang met die WTA Finals in het dubbel en Indian Wells in oktober. Ik moest heel wat heen en weer tussen Europa en de VS. Eerder op het jaar was ik geblesseerd out, maar misschien heeft die onderbreking er net voor gezorgd dat ik de voorbije maanden meer energie had. Ik had dan ook enorm veel zin om naar Melbourne te komen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Flipkens naar achtste finales dubbelspel

Kirsten Flipkens heeft zich zaterdag voor de achtste finales van het dubbelspel geplaatst op het Australian Open. Samen met de Spaanse Sara Sorribes Tormo nam de 36-jarige Kempense in de tweede ronde met 6-4, 6-7 en 6-2 de maat van Gabriela Dabrowski en Giuliana Olmos. Dat Canadees-Mexicaanse duo vormde het zesde reekshoofd op het hardcourt in Melbourne.

De Slovenen Kaja Juvan en Tamara Zidansek of de Roemeense Jaqueline Cristian en de Duitse Andrea Petkovic worden de volgende tegenstanders voor Flipkens en Sorribes Tormo.

Meer over Australian Open

Aangeboden door onze partners