©  Dick Demey

Onmachtig Lommel SK botst op efficiënt RWDM en zakt steeds dieper weg in de zorgen

Lommel SK opende het nieuwe jaar met een verwachte nederlaag. Een efficiënt RWDM won met 2-0 en duwt de Noord-Limburgers zo met een 3 op 27 in steeds diepere (degradatie)zorgen.

Sven Claes

De lijdensbeker van (de supporters van) Lommel SK is nog steeds niet geledigd. Nadat het nieuwe jaar werd aangevat met negen veldspelers en slechts drie doelmannen, kon hoofdtrainer ad interim Luiz Ferreira in Molenbeek geen beroep doen op verdedigers Lemoine en Wuytens, die beiden in quarantaine zaten na respectievelijk een nieuwe coronabesmetting en een hoogrisicocontact in familiale kring. Zo stond middenvelder Troonbeeckx, die het nieuws pas enkele uren voor de aftrap vernam, als rechtsachter gepositioneerd.

Aanwinst De Camargo stond meteen tussen de lijnen bij RWDM. 

Aanwinst De Camargo stond meteen tussen de lijnen bij RWDM. ©  Dick Demey

Geen middenvelders meer

Ondanks alle goede wil bleven de drie punten in de hoofdstad. Groen-wit werd genekt door een vederlichte strafschopovertreding van een ongelukkige Tolinsson op Claes. Voor een club die al in de hoek zit waar de klappen vallen, zat het opnieuw niet mee. Rommens faalde niet vanaf de stip: 1-0. Tot overmaat van ramp blesseerde Rosa zich even later aan de enkel en was zijn wedstrijd afgelopen aan de pauze. Op de Lommelse bank zat zelfs geen enkele middenvelder meer, waardoor Vandersmissen naar het middenveld schoof. Ongezien voor een club met een miljoenenbudget aan spelers. In de tweede helft probeerde het elftal van Ferreira met de beste wil ter wereld een gelijkmaker te forceren, maar voorin was het totaal onmachtig. Sales miste de scherpte van de heenronde en het vizier van Thordarson stond niet goed afgesteld. Belghali had amper trainingsritme en kon ook niet ingebracht worden. In de slotminuten legde Nzuzi de 2-0-eindstand vast na een messcherpe counter.

“Ik wil het van een positieve kant blijven benaderen, maar we verloren de voorbije dagen opnieuw twee belangrijke spelers”, zuchtte Ferreira na afloop op de slechte grasmat van het Edmond Machtensstadion. “Ik ben uiteraard niet blij met de nederlaag. We hadden meer risico in ons spel moeten leggen. RWDM treft uit twee kansen twee keer raak. Dat is een kwaliteit. Maar ook wij hebben kansen gecreëerd en maakten één (afgekeurd) doelpunt via Sales. Ik zag spelers die niet opgaven en bleven knokken. De invalbeurt van de debuterende Martinez stemt mij eveneens positief, maar ook hij heeft nog meer tijd nodig. Week na week zullen we sterker zijn en ik geloof er sterk in dat we het seizoen op een goede manier zullen afsluiten, maar dan moet de pandemie in de kleedkamer wel wegblijven.”

Rode lantaarn

Ferreira blijft dus optimistisch in deze moeilijke periode. Toch is duidelijk dat het Lommelse trainerschap na het plotse vertrek van Peter van der Veen allesbehalve een godsgeschenk van de City Football Group is. De 3 op 27 hangt nu als een zwaard van Damocles boven het Soevereinstadion. “Ik ben altijd positief ingesteld, maar niet als ik corona heb”, grapte de Braziliaan nog. “In het leven moet je, hoe moeilijk de situatie ook is, positief blijven. Iedereen helpt mekaar. Troonbeeckx speelde vandaag als rechtsachter, waar hij in zijn hele leven nog nooit gespeeld had. Zulke zaken stemmen mij positief. Ik wil geen excuses inroepen, hoewel die er natuurlijk wel zijn. Ik voel het vertrouwen van de spelersgroep, want iedereen liep zich kapot.”

Zondag kan rode lantaarn Virton over Lommel SK springen als het thuis wint van Waasland-Beveren.

Martinez maakte zijn debuut bij Lommel. 

Martinez maakte zijn debuut bij Lommel. ©  Dick Demey

RWDM: Defourny - Libert, Ruyssen, Le Conjour, Mpati - Gécé, Rommens - Claes (90’ Togui), Ephestion (73’ Keita), Lavie (79’ Nzuzi) - De Camargo.

LOMMEL SK: Fiermarin - Tolinsson, Neven, Kis - Thordarson (87’ Talvitie), Henkens, Rosa (46’ Anello), Vandersmissen (87’ Agyepong) - Arzani (62’ Martinez), Sales, Troonbeeckx.

DOELPUNTEN: 44’ Rommens 1-0, 88’ Nzuzi 2-0.

STRAFSCHOP: 44’ Rommens (raak)

GELE KAARTEN: 45’ Kis (tackle),

SCHEIDSRECHTER: Brent Staessens

TOESCHOUWERS: Gesloten deuren.

Aangeboden door onze partners