Archiefbeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

“Dit komt heel hard aan bij het personeel”: Belgische Makro- en Metro-winkels staan in de etalage

De Duitse distributiegroep Metro, het moederbedrijf van de Belgische Makro- en Metro-filialen, heeft zijn Belgische winkels in de etalage gezet. Dat schrijft De Tijd woensdag. Er zouden al gesprekken lopende zijn met potentiële overnemers. De Belgische topman Vincent Nolf doet het nieuws af als “geruchten en speculaties waarop wij niet kunnen reageren”.

jvhBron: BELGA

Het Duitse Metro heeft 17 winkels in ons land: elf Metro-winkels en zes Makro’s. Daarnaast is ook een groot deel van het vastgoed nog in handen van de distributiegroep. Het gaat al jaren slecht met de retailketen in België. De Metro-groep stapelde de afgelopen jaren de verliezen op in België. Zo werd er in het boekjaar 2019-2020 (tot eind september) 44 miljoen euro verlies genoteerd.

Vakbonden: “Dit komt heel hard aan bij personeel”

De vakbonden bij de bewuste filialen vragen de directie inmiddels om een overleg. Dat zegt vakbondssecretaris Myriam Nevelsteen van ACV Puls. Daarnaast vragen de leden van de ondernemingsraad in alle vestigingen en in het hoofdkantoor een extra ondernemingsraad om meer duidelijkheid te krijgen. Het bericht in De Tijd “komt heel hard aan”, zegt Nevelsteen. “Volgens de CEO is dit de normale gang van zaken, en gebeurt het elk jaar dat dit in de pers komt, maar het personeel is niet gerustgesteld.”

De vakbonden zijn volgens Nevelsteen dus niet op de hoogte van een eventuele verkoop, maar ze wisten wel van een videocall in december tussen de CEO van de Duitse moedergroep en alle landen waar Metro aanwezig is. Tijdens die vergadering kwam de vraag of er in de nabije toekomst nog een verkoop of sluitingen zouden aankomen. “Het antwoord van de CEO was toen zeer duidelijk: hij zei dat er een analyse bezig was van alle landen en dat enkel die landen die een positieve bijdrage kunnen leveren in het portfolio zouden blijven. We weten natuurlijk ook wel dat wij in België niet bij die landen horen”, aldus de vakbondsafgevaardigde. Het is nu afwachten, zegt ze.

De Metro-groep stapelde de afgelopen jaren de verliezen op in België. Zo werd er in het boekjaar 2019-2020 (tot eind september) 44 miljoen euro verlies genoteerd.

De Belgische topman Vincent Nolf doet het nieuws af als “geruchten en speculaties waarop wij niet kunnen reageren”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer