©  Jill Delsaux

Relschopper krijgt vijf jaar stadionverbod na wedstrijd tegen Sporting Hasselt

Hasselt -

Een Aalstenaar is dinsdag in Hasselt tot vijf jaar stadionverbod veroordeeld nadat hij een buschauffeur een slag verkocht. De dader, die al een stadionverbod tot 2032 heeft, was op het dak van de bus gekropen om de wedstrijd tussen Sporting Hasselt en Eendracht Aalst te zien.

De feiten dateren van 8 februari 2020. Nadat hem de toegang tot het Stedelijk Sportstadion van Sporting Hasselt geweigerd werd door een al geldend stadionverbod, klom hij met vier andere fans op het dak van hun supportersbus. De politie kwam erbij en maande het vijftal, dat een glimp van de match opving, aan om naar beneden te komen. Dat deed ook de buschauffeur, waarop de 29-jarige dader hem een slag gaf. In het vonnis heeft de rechter het over ernstige feiten. “Dergelijke daden zorgen voor overlast. Zowel voor andere supporters, de clubs en vooral voor de ordediensten die extra personeel moeten inzetten om zinloos geweld te vermijden.”  

Perimeter

De Aalstenaar liep in 2014 al een veroordeling op voor het toebrengen van slagen en verwondingen. Daarnaast lopen er meerdere stadionverboden tegen hem, tot 29 juni 2032. Nu krijgt zijn verbod een ‘upgrade’ voor de volgende vijf jaar. De twintiger mag tijdens uitwedstrijden van zijn club zich niet binnen een straal van vijf kilometer van het stadion bevinden. Dit geldt twee uur voor en na de wedstrijd. Als Aalst thuis speelt, mag de relschopper zich niet binnen een straal van anderhalve kilometer rond het stadion bevinden. Ook is hij veroordeeld tot zes maanden cel en 800 euro boete, telkens met uitstel. De Aalstenaar kan van dat uitstel genieten als hij een gedragstraining van twintig uur volgt en een zinvolle dagbesteding zoals een job of een opleiding zoekt. De proceskosten van ruim 300 euro zijn voor zijn rekening. (GeHo)