©  REUTERS

Afrika Cup laat scheidsrechter Janny Sikazwe na ‘affluitgate’ gewoon opdraven als VAR

Zijn acties in de slotfase van Mali-Tunesië (1-0) zijn nu al verzekerd van een plek bij de meest besproken scheidsrechtersdwalingen van 2022. Desondanks is scheidsrechter Janny Sikazwe na tot tweemaal toe te vroeg te hebben afgefloten nog niet klaar op de Afrika Cup. Dinsdag is hij present als VAR.

Bron: De Telegraaf

De Zambiaan is aangewezen als video-assistent bij Marokko-Gabon, een duel in de strijd om de koppositie in groep C. De ogen zullen dinsdag ongetwijfeld extra gericht zijn op de verrichtingen in de VAR-bus als er een belangrijke beslissing genomen moet worden.

Sikazwe floot tijdens Mali-Tunesië aanvankelijk bijna vijf minuten te vroeg af. Nadat hij op deze blunder werd gewezen floot de Zambiaan niet veel later 13 tellen voor het verstrijken van de officiële speeltijd af. Dit terwijl er genoeg reden was om tijd bij te trekken. Sikazwe was dit keer moeilijker over te halen. Pas nadat iedereen al lang binnen zat, werd er besloten om het restant alsnog uit te spelen. De spelers van Tunesië vonden het echter mosterd na de maaltijd en kwamen het veld niet meer op. Er werd nog protest aangetekend tegen de wedstrijd, maar de Afrikaanse voetbalbond wees dit af.

 

 ©  ISOPIX

Een vertegenwoordiger van de scheidsrechters bij het CAF heeft inmiddels Sikazwe zijn bizarre optreden verklaard. “Hij heeft een zonnesteek opgelopen wat zijn beslissingen tijdens de wedstrijd heeft beïnvloed. Na afloop is hij ook naar het ziekenhuis gebracht.” Hopelijk reikt de zon niet tot in het VAR-hokje van Sikazwe.

Overigens heeft Tunesië inmiddels sportief revanche genomen na het discutabele einde van hun eerste wedstrijd. Zondag won het met 4-0 van Mauritanië.

Aangeboden door onze partners