©  EPA-EFE

Opmerkelijk: Nederlandse voetbalclubs vinden regering “te traag” en dreigen ermee zelf hun stadions te openen voor publiek

Clubs uit de Nederlandse eerste en tweede klasse willen hun wedstrijden weer met publiek kunnen spelen. Volgens hun belangenorganisaties is door de lege stadions “de rek eruit”. Vanaf 28 januari moeten weer fans welkom zijn. “Wij kunnen niet langer zonder publiek spelen”, klinkt het in een statement.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De clubs noemen de besluitvorming in de politiek te traag. Een demonstratieve opening van de stadions is de “onvermijdelijke volgende stap”. “Iedere club gaat hierover in gesprek met zijn burgemeester”, staat in het bericht.

De clubs wijzen naar het buitenland, waar in veel gevallen wel publiek is toegestaan. “Dat maakt de concurrentiepositie nagenoeg ondoenlijk.” De financiële steun die voetbalclubs vanuit de Nederlandse overheid krijgen, zou niet voldoende zijn. “Op dit moment is er nog geen 100 procent compensatie voor alle wedstrijden die wij noodgedwongen zonder publiek moeten spelen.”

 ©  ISOPIX

Volgens de belangenorganisaties tast dit de kwaliteit van het voetbal aan. “De schade voor de langere termijn is zeer ernstig.” De sluiting van de stadions vorig seizoen zou de sector meer dan 100 miljoen euro hebben gekost.

De Nederlandse voetbalstadions zijn sinds november dicht vanwege een toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland. Vrijdagavond is een nieuwe persconferentie, maar clubs in het betaald voetbal hoeven naar verwachting niet te rekenen op versoepelingen.

Aangeboden door onze partners