©  BELGA

Jupiler Pro League

Ontgoocheld KV Mechelen weigert match tegen OHL te spelen: forfaitnederlaag dreigt

KV Mechelen zou volgens de Pro League niet voldoen aan de voorwaarden om de wedstrijd tegen OHL van dit weekend uit te stellen vanwege corona. Zo zou de wedstrijd van zaterdag alsnog doorgaan, maar Malinwa zal niet afzakken naar Leuven.

mla, vva, vtvn

KV Mechelen besliste op de Raad van Bestuur, na overleg met de spelers en de staff, dan ook om de wedstrijd van zaterdag tegen OH Leuven niet te spelen. De club krijgt in principe een 5-0 forfaitnederlaag aangesmeerd.

“Wij vroegen op basis van de door de Pro League goedgekeurde regels uitstel voor de wedstrijd van morgen tegen OHL, maar die vraag werd afgewezen”, aldus CEO van KVM, Frank Lagast. “In de regels staat dat – ik citeer – minstens 2 doelmannen die ingeschreven zijn op de SSL-A-lijst positief getest moeten zijn, waarvan 1 doelman met de meeste speelminuten dit seizoen. Gaetan Coucke heeft de meeste speelminuten en Maxime Wenssens maakt deel uit van onze A-kern. Hij staat op de lijst die we bij de start van het seizoen bij de KBVB indienden, heeft 21 A-selecties achter zijn naam en zat dit seizoen al vier keer op de bank in competitie en beker.”

 

 ©  BELGA

Toch telt de positieve test van Maxime Wenssens niet mee om uitstel te vragen. De kalendercommissie beschouwt Maxime als een U21-doelman. “Ook al staat hij wel op onze A-kernlijst. We maken daarin geen onderscheid in leeftijd. Bij ons krijgen ook jongeren hun kansen in de eerste ploeg. Indien Maxime één jaar ouder zou zijn, was de wedstrijd wél uitgesteld. Terwijl het idee achter deze regel was: 2 van je 3 A-kerndoelmannen positief? Dan verplaatsen we de wedstrijd. Een nuance in het reglement wordt strikt geïnterpreteerd terwijl er niet naar de geest wordt gehandeld.”

Zeer ontgoocheld

KV Mechelen zou juridische stappen kunnen ondernemen om alsnog uitstel af te dwingen, maar doet dat voorlopig niet. “Wat wint het Belgisch voetbal en de gezondheid van de spelers hierbij? Ik ben zeer ontgoocheld in deze beslissing. We stellen ons steeds constructief op om naar een consensus binnen de Pro League te streven en dan krijg je dit”, aldus nog een teleurgestelde Lagast.

 

 ©  BELGA

De staff en de spelersgroep beslisten in overleg met de directie om een duidelijk statement te maken. Kapitein Rob Schoofs: “Dit kan gewoon niet, de regel is duidelijk, iedereen die deze regel leest zegt hetzelfde. Het is bovendien een kaakslag naar elke jonge voetballer die meetraint met een A-kern om zo kansen te krijgen. KV Mechelen heeft een zestal jongeren die deel uitmaken van de A-kern, dagelijks met ons trainen én minuten maken in onze A-ploeg. Dit is unfair ten opzichte van die jonge spelers.”