©  BELGA

 

Steven Van Gucht: “Nooit circuleerde er zoveel coronavirus”

‘We zitten nog steeds in de stijgende fase van de vijfde golf, met meer dan 30.000 besmettingen per dag’, zo zei Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronasituatie in ons land.

kma

‘Nooit eerder was het virus zo aanwezig in ons land. Het tempo lijkt gelukkig te dalen. Het aantal patiënten op intensieve zorg is gelukkig ook blijven dalen, daardoor blijft de situatie in de ziekenhuizen beheersbaar’, aldus Van Gucht tijdens de persconferentie.

Het hoge aantal positieve testen - 28 procent van alle afgenomen testen zijn positief - geeft aan dat het werkelijke aantal wellicht veel hoger ligt dan geweten, zegt Van Gucht. ‘De toenames blijven zich voordien in alle leeftijdsgroepen, maar de grootste stijgingen zien we bij tieners van 10 tot 17 jaar.’

Van Gucht verwacht recordcijfers. ‘Dinsdag en woensdag verwachten we minstens 30.000 besmettingen’, zei hij. ‘Meer dan de helft van alle volwassen mensen met symptomen, test positief.’

LEES OOK. Steven Van Gucht: “Er zijn al mensen tot drie keer besmet in deze pandemie”

De toename van het aantal besmettingen is het grootst in Vlaanderen, maar ook Brussel en Wallonië tellen veel besmettingen.

De omikronvariant is goed voor 88 procent van alle besmettingen. ‘Voorlopig zien we niet dat omikron de deltavariant vervangt. We zien daarnaast ook een toename van het griepvirus, maar er is nog geen sprake van een griepepidemie’, aldus de viroloog.

LEES OOK. Omikronvariant slaagt er niet delta helemaal te verdringen: “We hadden daarop gehoopt, en weten niet hoe het komt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer