©  AFP

Australische minister trekt visum van Novak Djokovic alsnog in

De Australische minister van Immigratie Alex Hawke heeft beslist om het visum van tennisser Novak Djokovic toch in te trekken. De Serviër moet daardoor het land verlaten en zou niet kunnen deelnemen aan de Australian Open die maandag start. Zijn enige hoop om zijn titel te verdedigen is nu een rechtszaak.

Nele Achten en Valerie Van Avermaet

Even recapituleren: de Djokovic-soap ontstond vorige week toen de tennisser, die niet gevaccineerd is maar zou beschikken over een medische uitzondering die nodig is om het land in te komen, bij zijn aankomst in Australië te maken kreeg met ‘visumproblemen’. De nummer één van de wereld zou het land uitgezet worden, maar ging in beroep. Een rechter gaf hem ondertussen gelijk, maar daarmee was de kous niet af. Djokovic zou namelijk bij aankomst verklaard hebben dat hij, zoals de regels voorzien, geen internationale reizen had ondernomen in de twee weken voor zijn vlucht naar Down Under. Die verklaring, ingevuld door de manager, bleek vals.

De Australische minister heeft nu alsnog “in het publieke belang” beslist om het visum van ’s werelds nummer één in te trekken. “De reden is om de gezondheid en de goede orde te bewaren. Bij het nemen van dit besluit heb ik zorgvuldig rekening gehouden met de informatie die mij is verstrekt door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Australische grenswacht en de heer Djokovic”, motiveerde Hawke zijn beslissing.

De advocaten van Djokovic bereiden zich voor om onmiddellijk een kort geding aan te spannen tegen het besluit. Maandag begint de Australian Open. De tijd dringt dus voor de Servische titelverdediger. Als hij de beslissing niet aanvecht of er niet in slaagt dit te doen, zal hij onmiddellijk het land worden uitgezet. De naam van de Servische tennisser was al opgenomen in de loting van de Australian Open. Hij zou in de eerste ronde zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78) treffen, maar dat gaat zoals het er nu voor staat dus niet door. Djokovic zou in Melbourne jacht maken op zijn 21ste grandslamzege, wat hem recordhouder zou maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Australische premier is de echte verliezer in de Djokovic-soap

bekijk ook

Australische nieuwslezers noemen Djokovic ‘achterbakse klootzak’

Meer over Novak Djokovic

Aangeboden door onze partners